Grad Visoko među tri najzagađenija grada u BiH

S početkom sezone loženja i nove zime, problemi sa aerozagađenjem u našem gradu ponovo su aktualizirani, pa je tako večeras (8. novembar) Visoko ponovo među tri najzagađenija grada u cijeloj Bosni i Hercegovini

Prema podacima mjerne stanice u Visokom od 18 sati, a koji su navedeni u aplikaciji i na stranici Zrak.EkoAkcija.org, zrak u Visokom večeras je vrlo nezdrav, te je opasan po zdravlje građana.

Tačnije, ovakvo upozorenje znači da su kod osoba s respiratornim oboljenjima, poput astme, moguća značajna pojačanja simptoma i inteziteta bolesti. Povećana je i vjerovatnoća negativnih posljedica po respiratorne organe cjelokupnog stanovništva. Oboljeli od plućnih bolesti i bolesti srca, trudnice, djeca i stariji moraju izbjegavati bilo kakve aktivnosti tokom boravka vani. I svi ostali morali bi izbjegavati produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani.

Kako smo i najavili, ovakva (ne)kvaliteta zraka može se očekivati u svim narednim mjesecima, sa stanovitim pogoršanjima u zavisnosti od vremenskih prilika, a ono što ponajviše zabrinjava jeste to da su od Visokog večeras zagađeniji samo Tuzla i Zenica, gradovi u kojima je stacionirana teška industrija naše države i koji su tradicionalno predvodnici ove liste.