Građani prijavljuju rast cijena hljeba i peciva: Pekari najavljuju nova poskupljenja!

Nećemo moći ovako, sve je poskupjelo, ne možemo više raditi, trenutno u Sarajevu možete naći, možda, dvije pekare koje prodaju hljeb po 50 feninga, kazali su nam u jednoj pekari.
Građani Sarajeva koji su proteklog vikenda hljeb kupovali u malim pekarama ostali su zatečeni cijenom ovog osnovnog prehrambenog proizvoda.

Velika razlika

Prema dojavama građana, u brojnim malim pekarama u Sarajevu hljeb je poskupio. Tako je sada cijena vekne od 400 grama u rasponu od 50 feninga pa sve do 1 KM. Istovremeno, za desetak feninga poskupjela su i peciva.

Kako su nam kazali u jednoj popularnoj pekari u Sarajevu, oni za sada cijene drže na istom nivou kao i prošle sedmice.

– Ali nećemo moći dalje ovako. Sve je poskupjelo, ne možemo više raditi po istim cijenama. Možete, možda, u Sarajevu naći dvije pekare koje prodaju hljeb po 50 feninga, dok su u 99 posto pekara cijene već značajno više. Možda, ukoliko se poskupljenje ostalih proizvoda, poput ulja, zaustavi, mogli bismo održati trenutne cijene, ali sumnjam. Poskupljenje je neizbježno – kazali su nam u ovoj pekari.

Poskupljenje za sada nisu osjetili građani koji kupuju u velikim trgovačkim lancima, koji se snabdijevaju hljebom proizvedenim u pekarskoj industriji.

Nakon što je prošlog mjeseca došlo do drastičnog poskupljenja jestivog ulja i skoka cijena na zelenim pijacama, izvjesno je da se nalazimo na pragu novog pada standarda.

Kupovna moć

U okviru analize Eurostata, agencija za statistiku Evropske unije objavljuje i BDP po stanovniku izražen u standardu kupovne moći. Jedino na ovaj način u obzir se mogu uzeti razlike u cijenama između država.

BiH je i prema ovom indikatoru, s 33 posto EU prosjeka, na pretposljednjem mjestu, ispred Albanije, koja ima 31 posto.

Slovenija je s 89 posto EU prosjeka najbolje rangirana zemlja regije, a slijedi je Hrvatska sa 64 posto. Crna Gora je, prema ovom kriteriju mjerenja blagostanja, na 46 posto prosjeka EU, Srbija na 43, a Sjeverna Makedonija na 38 posto prosjeka.

Prikovani za evropsko dno

Prema podacima Eurostata, Bosna i Hercegovina je, prema nivou ekonomskog blagostanja, uz Albaniju, na evropskom dnu.

– Kupovna moć prosječnog domaćinstva u BiH prošle godine porasla je na 43 posto prosjeka Evropske unije s 41 posto, koliko je iznosila 2019. godine – pokazalo je novo istraživanje statističke institucije Evropske unije.

Slovenija je s 80 posto evropskog prosjeka najbolje rangirana među zemljama regije, a slijede Hrvatska sa 67 posto, Crna Gora sa 61, Srbija s 52 i Sjeverna Makedonija s 44 posto evropskog prosjeka.