GSS Visoko: Uspon na najviši vrh Austrije

Pripadnici Gorske službe spašavanja iz Visokog, zajedno sa članovima PD “Visočica” i PD “Pogorelica” iz Kiseljaka, realizovali su uspon na najviši vrh Austrije – Großglockner, visok 3.798 metara.

Svoja iskustva sa ovog veoma zanimljivog uspona opisali su na svojoj FB stranici, a u nastavku možete pročitati kako je sve to izgledalo.

“U srijedu, 26.06.2024. godine, poslijepodne stižemo na parking u Nacionalni park Hohe Tauern, pakujemo se i pravac do doma Luckner Hutte gdje planiramo i spavati. Ustajemo u 3h ujutru i krećemo na uspon. Dolazimo do doma Studlhutte koji se nalazi na 2.801 m.n.v. i tu pravimo kraću pauzu. Tu se razdvajamo i krećemo na vrh sa dvije strane, jedna ekipa rutom Studlgrat a druga rutom Via normale. Vremenski se nismo uspjeli uklopiti i svi naći na vrhu, ali jesmo na povratku u domu Johann-Hutte na 3.454 m.n.v, gdje smo napravili malo dužu pauzu, odmorili i uživali u pogledu na okolne vrhove. Spust je itekako bio zanimljiv preko glečera i prelijepih planinskih potoka koji su izvirali sa svih strana. Posebna čar u povratku je bilo susretanje kozoroga Alpskih kraljeva i Alpskih svizaca – marmota koji su se vješto skrivali u svojim skloništima. U domu Luckner Hutte su nas dočekali domaćini koji su nas oduševili sa svojom ljubaznošću. E tu nastaje pravi odmor, oni lijepi osjećaji i prepričavanje raznih doživljaja. Austrijskim Alpama se svakako planiramo opet vratiti, neka druga ruta, neki drugi vrh. Ovom prilikom želimo da se zahvalimo našem dobrom drugaru Almiru Imamoviću – članu PD Pogorelica Kiseljak koji je preuzeo najviše odgovornosti za ovu ekspediciju”, poručili su iz GSS Visoko.