Gume su jedan od najvažnijih dijelova vašeg automobila

Osnovno održavanje automobila pomoći će vam da ga vozite s lakoćom, te redovan servis, poput zamjena filtera ulja i vazduha i sl. vjerovatno ne preskačete, ali postoje još dvije stvari o kojima morate voditi računa. Gume na točkovima su jedan od najvažnijih dijelova vašeg automobila.

Njihov kvalitet vam omogućava da dovoljno brzo ubrzate, zaustavite se, ne prokližete, vozite sigurno i izbjegnete nesreće.

Zbog toga:

1. Redovno provjeravajte pritisak u gumama.

Važno je da provjerite pritisak u gumama pri promjeni sezona, nakon većih temperaturnih oscilacija, te ako krećete na duži put. Izduvane ili previše naduvane gume utiču na potrošnju goriva, smanjuju upravljivost vozilom i mogućnost pravilne reakcije. Tačan pritisak koji je prikladan za gume na vašem automobilu pronaći ćete u priručniku vozila, a često i na naljepnici na unutarašnjem okviru vozačevih vrata.

2. Druga važna stvar je da kod svake promjene sezone napravite rotaciju guma, jer ćete time osigurati da se ravnomjerno troše. To osigurava dobar kontakt gume s cestom i dobru upravljivost vozilom.