Hadžibajrićeva sekretarka i optuženi Karišik traže sporazum o priznanju krivice

U Kantonalnom sudu u Sarajevu danas je održano predraspravno ročište u predmetu Ibrahim Hadžibajrić i ostali.

Tužilac Samir Selimović je na današnjem ročištu kazao da su optuženi Elmedin Karišik i Alma Destanović, sekretarka Općine, podnijeli inicijativu za pregovore s Tužilaštvom o potpisivanju sporazuma o priznanju krivice.

Osim toga, advokatica Adna Dobojlić, koja zastupa Seida Hadžibajrića i Fahrudina Novajliju istakla je kako je upućen zahtjev za rješavanje sukoba nadležnosti.

– Uložili smo žalbu koja je uvažena. Predmet je vraćen na ponovno odlučivanje iz razloga što su oni proveli šest mjeseci u pritvoru po rješenju Suda BiH. Obzirom da je Sud BiH nadležan za odlučivanje o nadležnosti, tražili smo da se objedini postupak i da se vodi pred jednim sudom, a ne da se dva postupka vode za iste činjenice – istakla je Dobojlić za “Avaz”.

Dobojlić je također na današnjem ročištu istakla kako se Novalija tereti za krivično djelo koje je u nadležnosti Suda BiH.

– Fahrudina Novalija, koji se tereti za davanje dara – krivično djelo iz nadležnosti Općinskog suda, sudi se Kantonalnom jer je predmet objedinjen. Obzirom na njegovu starosnu dob i nadležnost suda, tražila sam da se razmotri mogućnost razdvajanja, da bi se što efikasnije i brže završio postupak za njeg. Proveo bi tri godine slušajući postupak koji se ne odnosi na njega – kazala je Dobojlić.

Optužnicom se Ibrahim Hadžibajrić, Elmedin Karišik, Seid Hadžibajrić, Alma Destanović, Fahrudin Novalija i firma “Plaza Group“ terete za organizirani kriminal vezi sa zloupotrebom položaja ili ovlaštenja, primanjem dara i drugih oblika koristi, pranjem novca, krivotvorenjem službene isprave, sprečavanjem dokazivanja i davanjem lažnih podataka o imovini i prihodima.