Hadžić: ‘Pribojavao sam se ovog scenarija… Morat ćemo hitno i značajno povećavati kvote za uvoz radnika!’

Ekonomski analitičar Faruk Hadžić upozorava na nedostatak radne snage u Bosni i Hercegovini, što s druge strane znači da ćemo morati brzo mijenjati propise kako bi značajno povećali kvote za uvoz radnika, pogotovo u građevini, poljoprivredi i uslužnom sektoru.

U svojoj objavi na Facebooku Hadžić pojašnjava:

Objavljeni podaci o kretanju bruto domaćeg proizvoda za SAD pokazuju pad od 0,9% u drugom kvartalu ove godine, što nakon pada i u prvom kvartalu od 1,6% znači da SAD imaju dva uvezana kvartala pada bruto domaćeg proizvoda, što prema nezvaničnoj definiciji znači ulazak u recesiju.

Sa druge strane, SAD su u junu imale registrovani najviši nivo inflacije od početka krize, što ukazuje da se krećemo prema fazi stagflacije – istovremenog visokog rasta cijena, ali i pada ekonomske aktivnosti, nešto što nije viđeno od ’70-ih godina prošlog stoljeća.

Obzirom da će u narednom periodu doći do novog rasta kamatnih stopa, gdje će povećanje trajati sve dok se inflacija je suzbije, možemo očekivati novo usporavanje ekonomija u najboljem slučaju. To će se u velikoj mjeri odraziti i na Evropu, a time i na nas.

Pribojavao sam se ovog scenarija, ali i nadao da do njega neće doći, jer su mjere, pogotovo za našu državu sada dosta limitirane, što će posebno biti izazovno naredne godine. Naravno, postoje rješenja i ideje, ali isti se ne mogu brzo provesti, već će biti potrebno možda i nekoliko godina.

Ono što posebno predstavlja izazov jeste nedostatak radne snage, što će značiti da ćemo morati brzo mijenjati propise kako bi značajno povećali kvote za uvoz radnika, pogotovo u građevini, poljoprivredi i uslužnom sektoru.

Donosioci odluka, nažalost, nisu godinama shvatali ozbiljno upozorenja vezano za demografsku kataklizmu koja nam se dešava, što će značiti sada omogućavanje uvoza više desetaka hiljada stranih radnika svake godine u našu državu, kako bi mogli održavati postojeći rast i planirati budući.