Hadžihafizbegović o Sidranu: Mi svoje ne cijenimo već mahalski podrazumijevamo i zavidimo

Bosanskohercegovački glumac Emir Hadžihafizbegović oprostio se od akademika Abdulaha Sidrana koji je preminuo u subotu, 23. marta u 80. godini života.

Hadžihafizbegović je podijelio zajedničku fotografiju s akademikom na Facebooku i napisao emotivnu poruku.

– Otišao je tiho u noći 23. marta 2024. godine, ramazanskog vakta, veliki Abdulah Sidran. Ljudska, intelektualna i spisateljska gromada Evrope i svijeta. Za mene je to bio moj Marquez i Pablo Neruda, moj Dostojevski i moj Jesenjin, moj Gunter Grass i Walt Whitman, moj Kundera, Thomas Mann, Sjenkijevič i Bernard Shaw.

Mi svoje ne cijenimo i ne upoređujemo sa svijetom. Mi svoje mahalski podrazumijevamo i zavidimo mu, ali ostaje grandiozno djelo, božanskim nadahnuto, iskustvom dunjalučkim inspirisano i to se geniju oduzeti ne može – naveo je Hadžihafizbegović.

Dodao je da ostaje Sidranov testament, na hartiji, u teatru, na filmu.

– Ostaju njegovi najbliži, njegova porodica koja će taj testament zajedno s nama, koji smo “babuku” voljeli i poštovali, čuvati i vraćati mu se sa svim pokoljenjima koja dolaze. Molim gospodara svih svjetova da našem Abdulahu Sidranu podari lijepi džennet, a njegovoj porodici sabura – zaključio je u objavi Hadžihafizbegović.