Haos u Beogradu: Ulice u centru grada zatvorene. Protivnici Pride-a gađali automobile, ima i uhapšenih

Danas u 17:30h održava se šetnja u okviru manifestacije “Europride 2022” u glavnom gradu Srbije. Uprkos dvjema zabranama MUP-a Srbije i odluci Upravnog suda, organizatori ne odustaju. Ulice u centru grada već su zatvorene, a prema najavama, danas bi trebalo da se okupe i protivnici održavanja Pride-a.

Organizatori Europride-a ne odustaju od šetnje bez obzira na pravne poteškoće sa kojima su se suočavali ovih dana, pa i ovog jutra kada je Upravni sud odbio njihovu žalbu na zabranu protestne šetnje.

“Mi, kao aktivisti, koristimo svoje demokratsko pravo na građansku neposlušnost i izlazimo na protest ispred Ustavnog suda, odakle ćemo zajedno krenuti do Pride parka (Stadion Tašmajdan). Takođe, verujemo da ćemo, kao građani i građanke ove zemlje, biti sigurni, čak i dok koristimo svoje demokratsko pravo na protest. MUP je o ovom skupu obaviješten”, navedeno je u saopštenju organizatora Europride-a u Beogradu.

Nakon protesta, kako kažu, okupiće se na stadionu Tašmajdan, gdje će se program održati po prvobitnom planu.

Međutim, da vlada haosu u glavnom gradu Srbije potvrđuje i informacija da je došlo do incidenta, nakon što su protivnici Pride-a flašama gađali automobile, psovali okupljne novinarske ekipe i ušli u raspravu sa policijskim službenicima, javlja reporterka portala Nova.rs.

Kako prenosi Beta, jake snage policije blokirale su danas kod Glavne pošte u Takovskoj ulici tridesetak građana, među kojima je i raščinjeni monah Antonije, koji su izvještaču rekli da namjeravaju da spriječe šetnju u okviru Europride-a.

Okupljeni nose ikone i krstove, traže od pripadnika policije da se sklone ili da „uhapse sodomiste“.

Kako javljaju mediji dvije osobe su i uhapšene.