Haos u Evropskoj uniji. Poljska poručila Njemačkoj: Dužni ste nam 1.3 triliona eura, platite!

U trenutku kada je pažnja Evropske unije usmjerena na sprečavanje Rusije da osvoji Ukrajinu, Poljska ponovno raspiruje sukob iz prošlosti — s de facto vladarom zemlje u četvrtak koji je pozvao Njemačku da plati 6,2 triliona zlota (1,3 triliona eura) odštete za okupaciju 1939-1945, piše Politico.

“To je naš cilj”, rekao je Jarosław Kaczyński, čelnik poljske vladajuće nacionalističke stranke Pravo i pravda (PiS), na 83. godišnjicu invazije nacističke Njemačke na Poljsku.

“Znam da krećemo putem koji će trajati dugo i neće biti lak. Ne obećavamo brze uspjehe,” rekao je Kaczyński na konferenciji za novinare povodom objave izvještaja koje je pripremilo Pravo i pravda.

Poljska je bila opustošena njemačkom invazijom i okupacijom, s oko 6 miliona mrtvih – petina stanovništva (uključujući gotovo sve Židove). Varšava je ostala ruševina koja se dimila. Konferencija za novinare u četvrtak održana je u varšavskom kraljevskom dvorcu, zgradi uništenoj tokom rata i obnovljenoj tek 1970-ih.

“Nijemci su napali Poljsku i napravili nam veliku štetu. Okupacija je bila krajnje zločinačka, nevjerovatno okrutna i izazvala je posljedice koje u mnogim slučajevima traju do danas”, rekao je Kaczyński.

Ali poljska poslijeratna komunistička vlada – satelit SSSR-a – pristala je odustati od zahtjeva za odštetom protiv Istočne Njemačke 1953., što je Varšavi pravno zakompliciralo podnošenje bilo kakvih zahtjeva. Poljska je također dobila velike teritorije od Njemačke nakon rata, dok je izgubila otprilike trećinu predratne Poljske u korist Sovjetskog Saveza.

“Stajalište savezne vlade je nepromijenjeno, pitanje odštete je zatvoreno”, saopštilo je njemačko ministarstvo vanjskih poslova. “Poljska je davno, 1953. godine, odustala od daljnjih reparacija i to je odustajanje potvrdila nekoliko puta. To je bitna osnova za današnji evropski poredak. Njemačka politički i moralno stoji iza svoje odgovornosti za Drugi svjetski rat.”

“Nema šanse za odštetu”, rekao je Radosław Sikorski, član Evropskog parlamenta iz pozicione stranke Građanska platforma i bivši poljski ministar vanjskih poslova, u radijskom intervjuu, upozorivši da će jedini učinak biti pogoršanje odnosa između Varšave i Berlina. “To je čista propaganda, bajka za naivne.”

Donald Tusk, čelnik Građanske platforme i bivši poljski premijer i predsjednik Evropskog vijeća, optužio je Kaczyńskog da se svojim zahtjevom poigrava politikom.

“Ne radi se o nikakvoj odšteti od Njemačke, radi se o političkoj kampanji”, rekao je. “Jarosław Kaczyński ne skriva da ovom antinjemačkom kampanjom žele ponovno izgraditi podršku vladajućoj stranci.”

PiS se nada osvojiti treći mandat bez presedana na parlamentarnim izborima sljedeće godine. Iako stranka još uvijek vodi u anketama, gubi tlo u odnosu na opoziciju jer se zemlja suočava s visokom inflacijom, usporavanjem ekonomskog rasta i naglim porastom cijena energije.

Kaczyński je dugo vidio Njemačku kao historijskog neprijatelja Poljske, unatoč tome što su obje zemlje u NATO-u i u EU, a Njemačka je daleko najveći trgovinski partner Poljske. Sumnja da Berlin koristi EU kao paravan za “izgradnju Četvrtog Reicha”.

Odnosi Poljske i Njemačke dodatno su se pogoršali zahvaljujući ruskoj invaziji na Ukrajinu. Varšava je bila jedna od najentuzijastičnijih podupiratelja Kijeva, šaljući novac i oružje u Ukrajinu, dok je predvodila optužbe za prekid uvoza ruske energije i blokiranje ruskih turista da posjete kontinent. Oprez Berlina u brzom kretanju u istom smjeru izazvao je ljutnju Poljaka.

Zahtjev Kaczyńskog još uvijek nije službena vladina politika, a Varšava nije uputila nikakav službeni zahtjev Berlinu.

“Danas smo dužni izračunati te gubitke što je tačnije moguće i predočiti pravi račun onima koji to duguju”, rekao je premijer Mateusz Morawiecki.

Berlin smatra da su sporazumom iz 1990. koji je omogućio ujedinjenje Zapadne i Istočne Njemačke okončana sva otvorena pitanja povezana s ratom i odbija zahtjeve za odštetom.

Njemačka je isplatila odštetu pojedinačnim žrtvama holokausta i ljudima koji su bili prisiljeni raditi kao ropski radnici, ali ne i drugim zemljama; Grčka ima nepodmirena potraživanja koja se procjenjuju na 289 milijardi eura, ali je njemački parlament utvrdio da nema pravne vrijednosti.