Haški tribunal u 2012. izriče presude Šešelju i Prliću

Međunarodni kazneni sud za zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY) nastavit će sljedeće sedmice sa ovogodišnjim radom na nekoliko suđenja, uključujući ono zločincu Radovanu Karadžiću optuženom za genocid u BiH, a tokom ove godine trebao bi izreći šest prvostupanjskih presuda među, kojima su i presude u predmetima “Šešelj”, “Stanišić i Simatović” i “Prlić i drugi”.

U predmetu “Gotovina i Markač” sud bi se uskoro trebao izjasniti o zahtjevima odbrane dvojice hrvatskih generala za uvođenjem novih dokaza u žalbenom dijelu postupka, te sazvati žalbenu raspravu koja je okvirno planirana za mart ove godine. Bivši zapovjednik Operativne zone Split general Ante Gotovina i bivši zapovjednik specijalne policije general Mladen Markač su 15.aprila prošle godine osuđeni na 24, odnosno 18 godina zatvora zbog zločina počinjenih tokom i nakon Oluje nad srpskim civilima koji su živjeli na okupiranim područjima Hrvatske.

Haški bi sud, kako se očekuje, pravomoćnu presudu u tom predmetu trebao izreći u avgustu 2013. godine.
Za juni ove godine planirano je izricanje prvostupanjske presude u jednom od najkompleksnijih predmeta koji su se vodili pred Haškim sudom – suđenju šestorici čelnika bosanskohercegovačkih Hrvata optuženih za progon muslimanskog stanovništva u BiH.

Haško tužiteljstvo za bivšeg premijera samoproglašene HR Herceg-Bosne Jadranka Prlića, ministra odbrane Brunu Stojića i zapovjednike Glavnog stožera HVO-a generala Milivoja Petkovića i Slobodana Praljka, zapovjednika vojne policije HVO-a Valentina Ćorića, te načelnika Ureda za razmjenu zarobljenika Berislava Pušića zatražilo je kazne zatvora u rasponu od 25 do 40 godina zatvora. Predmet “Prlić i drugi”, zbog svoje kompleksnosti ujedno je i jedan od tri moguća žalbena predmeta za koje sud ne vjeruje da može dovršiti do kraja 2014. godine kada bi trebao zatvoriti vrata. Uz taj predmet, sud očekuje i da će predmeti “Šešelj” i “Tolimir” također probiti predviđeni rok od 31. decembra 2014. za završetak rada Haškog suda.

Završne riječi na suđenju vođi srpskih radikala Vojislavu Šešelju, optuženom za ratne zločine u Hrvatskoj, BiH i protiv vojvođanskih Hrvata, zakazane su za 5. marta, a presudu za Šešeljev doprinos zločinima, prije svega govorima mržnje i poticanjem na zločine protiv hrvatskog i muslimanskog stanovništva u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, sud bi trebao izreći ove jeseni. Osim presude Šešelju, u septembru bi se trebala izreći i presuda dvojici nekadašnjih visokih dužnosnika službe državne sigurnosti Srbije (SDB) Jovici Stanišići i Frenku Simatoviću čije su paravojne formacije po Hrvatskoj i BiH počinile niz ratnih zločina protiv civilnog stanovništva. Na tom suđenju u toku je izvođenje dokaza odbrane.

Ova godina trebala bi donijeti tek jednu žalbenu presudu u predmetu “Milan i Sredoje Lukić” za zločine u BiH, a krajem godine trebalo bi početi suđenje jednom od posljednjih haških bjegunaca, generalu Ratku Mladiću, optuženom za genocid u BiH, – najranije u novembru ove godine. Početak suđenja bivšem čelniku pobunjenih hrvatskih Srba Goranu Hadžiću za zločine u Hrvatskoj za sada je planiran za januar 2013. godine.

Haški bi sud trebao izreći prvostupanjsku presudu u predmetu Karadžić najranije u julu 2014. godine, a što se Mladića tiče sud ne želi u ovom trenutku ni procjenjivati kada bi se presuda u tom predmetu mogla izreći. Uz tri moguća žalbena predmeta koji neće biti gotovi do kraja 2014. godine, Haški sud procjenjuje i da se žalbe u predmetima Karadžić, Mladić i Hadžić neće čak ni podnijeti do 1.jula 2013. godine kada počinje djelovati tzv. rezidualni mehanizam, uspostavljen za završetak neobavljenog posla u Haagu, te će se one i rješavati u okviru tog mehanizma.

Do sada je Haški sud zaključio postupke protiv 126 od 161 osobe a vodi postupke protiv 35 osoba. U ovom su trenutku dva postupka u predraspravnoj fazi, a pet u fazi prvostupanjskog suđenja protiv ukupno 16 osoba, dok je šest predmeta u žalbenoj fazi koji obuhvaćaju 17 nepravomoćno osuđenih osoba.

(VisokoIN/Onasa)