HIFA Oil prelazi iz naftne u energetsku kompaniju

Generalni direktor HIFA Oil, prof. dr. Venan Hadžiselimović, danas je na Sarajevo Energy Forumu održao prezentaciju o tranziciji primarno naftne kompanije u energetsku kompaniju i tome koji su izazovi, ali i mogućnosti na tom putu.

On je objavio kao HIFA Oil postepeno prelazi iz naftne u energetsku kompaniju te da je cilj postati najveća energetska kompanija u BiH, kako piše Energetika.ba.

HIFA je privatna kompanija koja je među prvima prepoznala značaj i potrebu za promjenama u segmentu većeg iskorištenja potencijala obnovljivih izvora energije i krenule u vlastitu energetsku tranziciju. S tim u vezi, od 2021. godine kao sektor u sklopu kompanije HIFA OIL SOLAR TIM posluje Euro Solar, tada novitet na bosanskohercegovačkom tržištu solarnih sistema, a danas jedan od lidera u prodaji, izgradnji i održavanju solarnih sistema u industriji i domaćinstvima.

Iza njih su brojni projekti, poput izgradnje solarne elektrane na površini od preko 20.000 m2 u Trebinju, za Swisslion Takovo. Godišnja proizvodnja ove solarne elektrane je veća od 4.000 MWh te služi ne samo za potrebe kompanije Swisslion nego i u svrhu prodaje električne energije. Za potrebe ove elektrane instalirano je 9000 solarnih panela proizvođača LONGI i 20 invertera proizvođača HUAWEI.

Jedan od posljednjih projekata je izgradnja fotonaponske elektrane (FNE) snage 10 MW na području općine Bosanski Petrovac koju kao investitor implementirala kompanija ASA Energija doo (članica ASA grupacije). Povjerenje za izgradnju navedene fotonaponske elektrane dato je upravo kompaniji Hifa-Oil kroz sektor Euro Solar.

Kao dokazano pouzdan partner Euro Solar je danas u stanju odgovoriti najzahtjevnijim projektima zahvaljujući partnerstvu i tehničkoj podršci svjetskih proizvođača solarne opreme kao što su Longi, Huawei, Trina, Risen, SMA… Oprema ovih renomiranih proizvođača korištena je prilikom izgradnje FNE u Bosanskom Petrovcu.

Osim toga, na današnjem energetskom forumu iz ove kompamnije poručili su da će biti partner svim subjektima koji se odluče na ovaj korak i investicije u obnovljive izvore energije sa ciljem ostvarivanja dodatnog profita kroz kupoprodaju električne energije ili za vlastitu potrošnju.