Hoće li mu novinar “stati ukraj”: Morača tužio Dodika, poznat iznos odštete koju traži

Iako je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske kojim se kriminalizuje kleveta usvojen prije gotovo mjesec, javna rasprava još nije zakazana. Nacrt zakona bi kroz 30 dana trebao da se u formi prijedloga vrati pred poslanike, ali vlast i dalje ne želi da čuje šta struka misli o ovom dokumentu koji je podigao veliku prašinu.

POSTUPANJE PO PRIJAVI

Ministar pravde RS-a Miloš Bukejlović rekao je da će dvomjesečna javna rasprava o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Srpske, kojim je propisano uvođenje krivičnog djela protiv časti i ugleda, biti održana širom entiteta i da će to biti prilika za sve zainteresovane da iznesu konstruktivne prijedloge.

– Do sada su bili pokušaji pritiska da se povuče zakon, ali bez konkretnog razloga i osnova, a još manje da smo dobili konstruktivnu sugestiju koje odredbe trebamo mijenjati, osim koje se tiču iznosa novčane kazne, istakao je Bukejlović.

Smatra da su pojedinci i pojedini mediji pokušali banalizovati donošenje ovog zakona, istakavši da je riječ o materiji kojoj treba pristupiti ozbiljno, jer je riječ o uvođenju novih krivičnih djela kao što je neovlašteno objavljivanje tuđeg snimka, videospisa i portreta.

Ministar pravde Miloš Bukejlović tvrdi da će javna rasprava biti održana širom Srpske

– Bitno je napomenuti da se za ova krivična djela postupak vodi po prijedlogu oštećenog. Nećete imati situaciju da se to radi po službenoj dužnosti, nego onaj ko smatra da je oštećen, podnosi prijavu, Tužilaštvo je razmatra, a na Sudu je da li će potvrditi optužnicu, kaže Bukejlović, ali ne precizira kada će javna rasprava konačno i biti održana.

Svojevrsni uvod u javnu raspravu napravio je novinar EuroBlica Nikola Morača, koji je tužio predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika upravo zbog – klevete. Morača kaže kako je Dodik u najosjetljivijim trenucima, svega nekoliko časova nakon što je tada nepoznata osoba oštetila automobile Morače i njegovog komšije i novinara Aleksandra Trifunovića, javno rekao da postoje indicije kako su automobile oštetila njih dvojica.

– Nijednog trenutka nisam se dvoumio oko tužbe, tako da sa advokatom Aleksandrom Jokićem krećem u novu borbu za naša novinarska prava i slobode. Reći nešto tako u trenucima kada je istraga bila u najosjetljivijem dijelu za mene je značio poziv drugima da napadnu, jer će biti zaštićeni. Isto tako, te riječi uticale su kako na članove moje, tako i na porodicu kolege i komšije Trifunovića, kazao je Morača.

U tužbenom zahtjevu od tuženog Dodika traži se isplata 1.450 evra na ime štete nanesene ugledu novinara Morače uzrokovane iznošenjem netačnih i štetnih navoda.

– Iznos je manji i nije poenta u novcu. Suština tužbe jeste da sljedeći put onaj ko pomisli da izgovori slične riječi protiv novinara ili bilo koga, barem dva puta razmisli. Isuviše smo bili na meti, vrijeme je da pokažemo da nećemo dozvoliti da nas optužuju za sve i svašta, rekao je Morača.

FINANSIJSKI TOKOVI

Narodni poslanici razmatraće uskoro i zakon o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija, a Bukejlović ističe da je riječ o praćenju finansijskih tokova u ovim organizacijama, što do sada nije bilo moguće.

– Namjera koja se planira postići je nadzor nad finansijskim tokovima ovih organizacija. Imamo situaciju gdje nismo imali nadzor nad sredstvima koja dolaze iz inostranstva i načinu utroška. Ovim zakonom stavlja se obaveza tim organizacijama da dostavljaju polugodišnje i godišnje izvještaje. Ne postoji zabrana da dobijaju sredstva. Ovaj zakon pomaže u transparentnijem radu njih i prema njihovim donatorima, ističe Bukejlović.