Hoće ll zbog ove fabrike doći do pucanja odnosa između Putina i Erdogana?

Turska kompanija “Bajkar” počela je izgradnju fabrike u blizini ukrajinske prijestonice Kijeva u kojoj će se proizvoditi borbeni dronovi Bajraktar.

Reuters prenosi izjavu Haluka Bajraktara, izvršnog direktora kompanije, da je u fabrici u Ukrajini planirana je proizvodnja ili modela TB2 ili TB3.

Britanska agencija navodi da je turski dron Bajraktar postao poznat na globalnom nivou nakon što je ukrajinska vojska počela da koristi ove bespilotne letjelice za odbijanje napada ruskih snaga uništavanjem njihovih oklopnih vozila i artiljerijskih sistema.

– Fabrika u Ukrajini je velika, planiramo da uposlimo oko 500 ljudi – kazao je šef “Bajkara” u jučerašnjoj izjavi za Reuters na marginama Svjetskog sajma odbrambene industrije u saudijskoj prijestonici Rijadu.

Samo dan nakon ove objave uslijedio je masovni ruski napad širom Ukrajine, u kojem je veliki broj krstarećih raketa lansiran na Kijev i njegovu okolinu.

Iz Ankare je ove sedmice najavljeno da će ruski predsjednik Vladimir Putin vrlo brzo doći u posjetu Turskoj kako bi sa predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom “razgovarao o brojnim pitanjima”.

 

Da li ovi događaji povezani, ostaje da se vidi, prenio je Kurir.