Hrasnica slavi, Famos gazi prema Prvoj ligi Federacije

FK Famos iz Hrasnice iza sebe ima najuspješniju sezonu u klupskoj historiji koju je završio osvajanjem prvog mjesta u Drugoj ligi Federacije BiH – Centar.
Do naslova je Famos stigao na dominantan način, osvojivši 71 bod na 29 odigranih utakmica. Famos je upisao 22 pobjede, pet remija i dva poraza, te je prvom pratiocu Natronu iz Maglaja pobjegao velikih 12 bodova.

U posljednjoj utakmici odigranoj jučer u Hrasnici, Famos je sa 5:0 savladao Mošćanicu uz četiri gola Armina Cibre i jedan gol Elvisa Bibića. Bila je to posljednja domaća utakmica u sezoni i prava prilika da se proslavi osvajanje prvog mjesta na tabeli.

Pred popunjenim tribinama stadiona u Hrasnici, fudbaleri Famosa zajedno sa svojim trenerom Almirom Memićem podigli su pobjednički pehar za šampiona Druge lige FBiH – Centar, a slavlju je prisustvovao i načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur koji kontinuirano podržava rad ovog kluba.

“Na korak smo od Prve lige FBiH i najboljeg rezultata nakon agresije na BiH. Prošle sedmice smo osvojili i Kup Kantona Sarajevo. FK Famos je bio redovni član II lige ex – YU. Iz godine u godinu dižemo standard i kvalitet i vraćamo se u svim sportovima tamo gdje nam je i mjesto.

Čestitke momcima, stručnom štabu, upravi i vjernim navijačima koji su ispunili stadion u Hrasnici i pokazali da je ovo tradicionalno sportska sredina. Idemo dalje!”, napisao je Nermin Muzur.

Ipak, Famos ima još jednu prepreku kako bi krunisao dobru sezonu. Druga liga Centar je treći rang takmičenja u bh. fudbalu, jedna od četiri takve u našoj zemlji (Centar, Jug, Zapad, Sjever), a prva mjesta u ovim ligama ne vode direktno u Prvu ligu Federacije.

Prije toga slijedi razigravanje u kojem će, osim Famosa, učestvovati još tri ekipe pobjednice ostalih Drugih liga, ili one koje su dobile licencu. Za sada je poznato da će se sa Famosom za Prvu ligu boriti Travnik, Brotnjo i najvjerovatnije Radnički Lukavac.

Format doigravanja je takav da će biti odigrana dva dvomeča, čiji će pobjednici izboriti Prvu ligu FBiH. Prema propozicijama takmičenja, Famos se u doigravanju neće moći sastati sa Travnikom jer su oba kluba prvaci svojih liga, pa će za protivnika imati Brotnjo ili Radnički Lukavac (ekipe sa licencom).

Uskoro bi trebao uslijediti žrijeb, a potom i utakmice doigravanja nakon kojih će biti poznato ko će naredne sezone igrati u Prvoj ligi. Ako bi Famos uspio, bio bi to najbolji rezultat ovog kluba u poslijeratnoj historiji BiH.