Hrvatska: Više od 100 djece u Sisku zaraženo norovirusom?

Učenici Osnovne škole u Popovači kod Siska, koja je danas zatvorena zbog epidemije, najvjerovatnije su oboljeli od norovirusa, potvrđeno je iz Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslovačke županije.

Zaraženo je više od 143 učenika i nastavnika, a oboljeli se i dalje javljaju ljekarima. Većina zaraženih ima mučninu, dijareju, temperaturu i povraćaju, ali niko nije u životnoj opasnosti.

Osamnaestoro djece je hospitalizovano, od kojih je dvoje prebačeno u zagrebačku Infektivnu bolnicu na zahtjev roditelja, dok su ostali u sisačkoj bolnici, prenose hrvatski mediji.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslovačke županije Svjetlana Ančić-Birač izjavila je da je riječ o prvim nalazima i da je norovirus izolovan u jednoj od sedam stolica koje su uzete za analizu.

Ona je navela da se norovirus lako širi među populacijom u kolektivima i da će škola biti temeljno očišćena kako bi djeca mogla sigurno boraviti u školskom prostoru.

Norovirus smatra se najznačajnijim uzrokom virusnih dijareja i uzrokuje upalu želuca, tankog i debelog crijeva.

Do zaraze može doći konzumiranjem kontaminirane hrane ili vode, kontaktom s kontaminiranim površinama ili predmetima, te direktnim kontaktom s oboljelom osobom.

Iz hrvatskog Ministarstva zdravlja saopšteno je da je odmah po saznanju o izbijanju epidemije u Osnovnoj školi Popovača uputilo sanitarnog inspektora radi utvrđivanja izvora zaraze.

(VisokoIN/Srna)