HRVATSKI PREMIJER POJASNIO ZVANIČNICIMA Plenković govorio o BiH u Strasbourgu: ‘Ulazimo u završnu fazu razgovora koji bi trebali…’

Naime, dok je razgovarao sa Charlesom Michelom, predsjednikom Evropskom vijeća, Plenković je rekao “da bi bilo jako važno da na najvišem nivou rasprave stanje u Bosni i Hercegovini”
Andrej Plenković, premijer Hrvatske u ponedjeljak je bio na komemoraciji u čast pokojnom predsjedniku Evropskog parlamenta Davidu Sassoliju u Strasbourgu gdje je, između ostalog, govorio i o stanju u Bosni i Hercegovini.

Plenković je o BiH razgovarao s evropskim političarima kao i o ulasku Hrvatske u šengenski prostor i eurozonu.

Naime, dok je razgovarao sa Charlesom Michelom, predsjednikom Evropskom vijeća, Plenković je rekao “da bi bilo jako važno da na najvišem nivou rasprave stanje u Bosni i Hercegovini”.

“Da podržimo njen suverenitet, integritet, kvalitetno funkcionisanje, ali isto tako da njeno funkcionisanje bude bolje, da se svi konstitutivni narodi bolje osjećaju jer imaju pravedniji izborni sistem”, dodao je Plenković.

Plenković i njegov grčki kolega Kiriakos Micotakis održali su dijalog s Klubom zastupnika EPP-a, a dominantne teme bile su Schengen, eurozona te BiH.

“U svim tim razgovorima, objasnio sam kolegama očekivanu dinamiku donošenja odluka i u pogledu pristupanja Hrvatske Schengenu i europodručju, trenutne situacije na jugoistoku Evrope – posebno Bosne i Hercegovine. Ulazimo u završnu fazu razgovora koji bi trebali rezultirati i konsenzusom o izmjenama izbornog zakona kako bi idući izbori bili održani na način da i Hrvati kao ravnopravan, konstitutivan narod biraju svoje legitimne predstavnike u najviše institucije BiH”, poručio je Plenković.