Huligani napali aktiviste u Banjoj Luci, ima i povrijeđenih

Navijači ili nepoznata grupa huligana napala je aktiviste u prostorijama Transparency Internationala Bosne i Hercegovine u Banjoj Luci.

“Pod velikom policijskom pratnjom svi se prebacuju u Policijsku upravu Banja Luka”, javlja reporterka BUKE sa lica mjesta.

Kako se saznaje, troje ljudi je povrijeđeno i prebačeni su u Službu hitne pomoći.

Banja Luka je bila danas u centru pažnje i zbog odluke tamošnje policije da izda rješenje kojim se zabranjuje Bh. povorci ponosa i Udruženju nezavisnih stvaralaca i aktivista Geto iz Banje Luke, održavanje najavljenog javnog skupa u Banjoj Luci.

“Rješenje o zabrani izdato je neposredno prije održavanja događaja, odnosno, u 09:50 na dan samog događaja. Prema preliminarnoj pravnoj analizi, načinom i sadržajem zabrane, smatramo kako je prekršeno načelo prava na okupljanje, što će biti predmetom naše daljnje analize i informisanja javnosti.

Ovim se šalje poruka kako je zabranom održavanja događaja Bh. povorke ponosa riješeno pitanje potencijalnog nasilja, tako što se zabranilo okupljanje, a ne nasilje”, saopćio je Organizacioni odbor BH povorke ponosa.