Humana zvijezda: Messi poklonio 600.000 eura za bolnicu

Trenutno najbolji nogometaš svijeta, član španske Barcelone i argentinske reprezentacije Lionel Messi poklonio je 600.000 eura Dječijoj bolnici u svom rodnom mjestu Rosariju, objavljeno je u subotu.

Ovaj novac namijenjen je obnovi onkološkog odjeljenja bolnice Victor. J.Vilela, saopćili su predstavnici gradskih vlasti Rosarija.

Ukupna površina sale koja će biti obnovljena je 455 metara kvadratnih, a rok obnove je godinu dana.

Dio sredstava bit će namijenjen za finansiranje putovanja ljekara te bolnice na usavršavanje u Barcelonu.

Dan ranije je saopćeno kako je napravljena zlatna replika lijevog stopala argentinskog reprezentativca koja će biti ponuđena na aukciju i koja bi mogla dostići cijenu od pet miliona američkih dolara.

Na prodaju će biti ponuđeno i 50 zlatnih ploča sa otiskom Messijevog stopala, kao i 100 manjih varijanti replike, a sav prihod će biti doniran žrtvama zemljotresa i tsunamija koji je pogodio japansku Fukushimu.

Izgradnja sportskog kompleksa

Messi se često odlučuje za humanitarne akcije, pa je početkom ove godine donirao više od 200.000 dolara za izgradnju sportskog kompleksa u Rosariju, a koji će koristiti djeca iz porodica koje imaju mala primanja.

Iz njegove humanitarne organizacije “Leo Messi Foundation” je saopćeno kako će se unaprijediti sportski centar Deliot u gradiću 300 kilometara udaljenom od Buenos Airesa kako bi djeca “imala specijalno mjesto za sport, obrazovanje, trening i kulturu”.

Messi (25), koji je u januaru četvrti put zaredom osvojio “Zlatnu loptu” kao najbolji igrač svijeta, rođen je u predgrađu Rosarija gdje je i počeo igrati nogomet.

(VisokoIN)