Ima li ruku za rekonstrukciju: Koliko su realni planovi PDP-a da Vijeće ministara BiH bude smijenjeno

Ne smiruju se strasti u SNSD-u povodom žrijebanja u Centralnoj izbornoj komisiji BiH čiji je rezultat, zasnovan isključivo na sreći, odredio da PDP-ov Nenad Vuković ulazi u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a već je najavio da se njegova stranka neće odreći pozicije četvrtog delegata u tom domu, uprkos i žrijebu čiju je provedbu CIK-u BiH naložio Sud BiH, a shodno Izbornom zakonu BiH.

Slijedi odluka i vjerovatno žalba
Brzo bi se trebalo znati na koji način će Dodik pokušati zaustaviti ulazak Vukovića u Dom naroda PSBiH.

Prema procedurama, sada CIK BiH u roku najkasnijem od 15 dana treba donijeti odluku o oduzimanju mandata Snježani Novaković-Bursać (SNSD), te donijeti odluku o dodjeli mandata Vukoviću.

Nakon što CIKBiH donese tu odluku, nezadovoljna strana, u ovom slučaju SNSD imat će pravo da podnese žalbu Apelacionom odjelu Suda BiH.

Iako bi bilo apsurdno da Sud koji je i naložio žrijebanje, sada prihvati žalbu SNSD-a na rezultat tog žrijeba, ranija iskustva i prakse nas uče da je u BiH sve moguće, pa se nijedan scenarij ne može isključiti.

Ukoliko Sud odbije žalbu SNSD-a, odluka CIK-a postat će pravosnažna i tada CIKBiH odluku o dodjeli mandata Vukoviću prosljeđuje Parlamentarnoj skupštini BiH, odnosno Domu naroda PSBiH, na čijem bi se dnevnom redu trebalo naći polaganje zakletve za Vukovića, nakon čega on može oficijelno preuzeti mandat delegata.

Prema Poslovniku Doma naroda, predsjedavajući Doma, u dogovoru sa zamjenicima predsjedavajućeg Doma ili na vlastitu inicijativu, saziva sjednicu i predlaže dnevni red delegatima.

U ovom slučaju, to znači da Dragan Čović koji trenutno predsjedava Domom odlučuje hoće li se i kada, naravno po okončanju procedura u CIK-u, polaganje zakletve za Vukovića naći na dnevnom redu sjednice Doma naroda PSBiH.

Prolongiranje preuzimanja mandata za Vukovića i to glasanjem protiv takvog dnevnog reda, u tom slučaju SNSD ne bi mogao provesti bez delegata HDZBiH i jednog delegata SDS-a.

No, brzo će se znati hoće li se Dodik i Čović upustiti u takvo nešto i hoće li im se u tim opstrukcijama pridružiti SDS-ov delegat u Domu naroda.

Inače, Dom naroda PSBiH je u blokadi, zbog prijedloga delegata SDS-a koji je uz pomoć HDZ-a i SNSD-a uspio „progurati“ na dnevni red sjednice tog Doma Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH, za koji Klub bošnjačkog naroda smatra da je duboko protivan Ustavu BiH i čiji delegati ne žele prisustvovati sjednicama na kojima će se voditi rasprave o neustavnim zakonima.

Može i bez HDZBiH
Bez održavanja sjednice Doma naroda PSBiH na kojoj bi Vuković položio zakletvu i zvanično preuzeo mandat, nema ništa od planova PDP-a za smjenu Vijeća ministara BiH koju su iz te stranke već najavili.

A, kako bi bilo moguće realizirati taj plan u slučaju da inicijativu PDP-a podrži i „trojka“ koja je često isticala da nemaju izbora, nego ostati u koaliciji s SNSD-om, a sada kada je dijelom otvorena ta mogućnost, ne izjašnjavaju se o potencijalnom izbacivanju SNSD-a iz koalicije.

Jasno je da HDZBiH u tom slučaju ne bi stao uz „trojku“, no i bez HDZ-a BiH „trojka“ koja bi u tom slučaju vjerovatno mogla računati na dva glasa iz NES-a, te onaj Šemsudina Mehmedovića i opozicije iz RS u Predstavničkom domu PSBiH imaju 19 glasova.

Za smjenu je potrebna većina od 22 glasa. Osam poslanika ima SDA i tri poslanika ima DF. Jasno je i da su oni opozicija sadašnjoj vlasti, ali nije isključeno da bi se nedostajući glasovi mogli „namiriti“ u tim strankama.

Ne zbog toga što bi SDA bila spremna pomoći svojim oponentima iz „trojke“, nego iz želje da se SNSD, ali i HDZ koji sve jače udara na državne institucije zaustave u tim pohodima.

U slučaju takvog „razigravanja“ situacije, onda bi se moglo očekivati da se Vijeće ministara BiH smijeni u Domu naroda PSBiH, gdje je od 15 delegata, dovoljno da njih osam glasa za smjenu. Naravno i u ovom slučaju smjena Vijeća ministara BiH ne bi bila moguća bez glasova SDA.

Sigurno je da je i ovakav ishod krajnje neizvjestan, ali nije nemoguć.