‘Ima nade za katarzu’: Mladi Beograđani i ove godine došli u Tuzlu i odali počast žrtvama masakra na Kapiji

Dr. Gordana Ćehović, potpredsjednica Naprijed BiH, zahvalila se beogradskoj mladosti na odavanju počasti mladima ubijenim na Tuzlanskoj kapiji.

– Ovaj čin pokazuje da obični građani žele prihvatiti prošlost zarad budućnosti u miru i suživotu. Predstavlja svijetli primjer kako zajednički možemo graditi bolju budućnost za sve.
Naprijed BiH je odlučna u svom nastojanju da pokrene narode u BiH i susjednim državama da konačno krenemo naprijed radi naše današnje mladosti.
Ima nade za katarzu, pogrešne politike moraju odstupiti, gradimo nove generacije bez mržnje ali sa poštovanjem prema prošlosti – navela je Ćehović.

Naime, članovi Inicijative za ljudska prava iz Srbije došli su i danas u Tuzlu, kako bi odali počasti 71 žrtvi masakra koji je počinjen na Kapiji u maju 1995. godine. Ova inicijativa je počela 2010. godine kada je organizovan marš mladih koji su krenuli sa Kalemegdana, neki pješke, a neki biciklima, došli su do Tuzle 25. maja na obilježavanje zločina na Kapiji.

Tim povovom mladi Beograđani su poručili da su došli jer osjećaju odgovornost, ali i želju da rade na izgradnji društva bez nasilja te kako se nešto slično nikada više ne bi ponovilo.

Šta su ovom prilikom rekli pred kamerama, pogledajte u prilogu: