Imaju li bolji seks samci ili bračni parovi?

Odgovor na pitanje imaju li bolji seks samci ili bračni parovi uopće nije lako dati iako se time već godinama bave mnoga istraživanja. Rašireno je vjerovanje da samci uživaju u boljem i češćem seksu od onih koji su u braku ili dugim vezama. No je li to baš tako? Pokušajem odgovora na to pitanje bavio se dr. Giuseppe Spezzano, kanadski psiholog kojemu su područje specijalnosti veze i seks. Brojna istraživanja ukazuju na to da bračni parovi zapravo češće prakticiraju seks nego samci i to je donekle odgovor na ovo pitanje. Najrazumniji pogled na tu problematiku je taj da ljudi koji se češće seksaju čine to zato što vole seks – neovisno o tomu jesu li ili nisu u braku. Dakle, vjerovanje da seksualni život umire s brakom zapravo je mit.

No život je kompleksan pa tako pojednostavnjeno promatranje seksa ne daje potrebne odgovore. Iako nam istraživanja koja se provode na tu temu pružaju dobre smjernice, ne daju nužno pravu sliku stanja, jer se, primjerice, promatra samo brak ili samo seks na jednu noć. No braku su slične dugotrajne veze, a one se ne uzimaju u obzir prilikom istraživanja. I na području samaca postoje brojne kategorije – od onih koji ne žele usputni seks do onih koji gotovo redovito prakticiraju seks na jednu noć.

Učestalost seksualnih odnosa varira

Ako se promatra samo seks u braku, onda dublja analiza pokazuje da i tu učestalost seksualnih odnosa varira. Primjerice, vrlo je uobičajeno da se na početku braka seksualni odnosi prakticiraju češće. Nakon što dođu djeca, broj seksualnih odnosa zna se smanjiti. Jednako tako razlike su vidljive i kod samaca. Ako se kod određene osobe dogodi razdoblje u kojemu nije u mogućnosti odlaziti na različite događaje, manji je i broj seksualnih odnosa. No katkada samci imaju tzv. prijatelje za seks pa im to omogućuje češće seksualne odnose. Dakle, ne može se kategorički reći da u seksu češće uživaju samci ili oni u braku i dugim vezama.

Na učestalost seksa utječe faza veze

Unatoč navedenim činjenicama i zapažanjima, pitanje o tomu tko ima bolji seks – samci ili bračni parovi, još nije u potpunosti odgovoreno. Zapravo, točan odgovor je da to ovisi o mnogim faktorima. Jesu li samci dulje od dvije godine u bilo kojoj vrsti veze? Što je s bračnim parovima – jesu li u braku tri mjeseca ili pet godina? To su samo neka od brojnih pitanja čiji odgovori bi mogli dovesti do rješavanja vječne misterije o razlici u kvaliteti između samačkog i bračnog seksa.

Ključna je faza veze

Kako objašnjava dr. Giuseppe Spezzano, naglasak treba staviti na fazu veze i njezin utjecaj na seksualni život pojedinca, odnosno para. Očekivano, seks je uvijek intenzivniji na početku veze, a s godinama intenzitet opada. No oni u braku imaju partnera, a samim time je i vjerojatnost za seks veća. Samcima je seks najčešće kao na početku veze, ali nemaju stalno uza se partnera pa to umanjuje šanse za seks. Zbog svega navedenog, ali i zbog svega onoga što nije ni spomenuto, jasno je da je odgovor na pitanje o tomu seksaju li se više bračni parovi ili samci, nemoguće dati. Na kraju, kao i uvijek, sve je stvar pojedinca, odnosno para.

Drugim riječima, ako bračni par doživljava seks kao važan element braka i voli seks, i njihovi seksualni odnosi bit će česti. Nesumnjivo, njihov seksualni život bit će bolji nego onaj koji imaju neki samci. No samci koji vole seks i prakticiraju ga s različitim partnerima, imat će bolji seksualni život od, primjerice, bračnog para kojemu seks nije pretjerano važan pa ga samim time ni ne upražnjavaju često.

(VisokoIN)