Imenovanje nedostajućeg sudije iz Federacije u Ustavni sud BiH još na čekanju

Imenovanje nedostajućeg sudije iz Federacije u Ustavni sud BiH još je na čekanju. Za donošenje odluka Povjerenstva za izbor i imenovanje Zastupničkog doma, potrebna je većina ukupnog broja članova Povjerenstva. No, iz Naše stranke kažu da nije problematično samo pitanje većine nego i imenovanje radne skupine koja je provela proceduru izbora.

Trojka i HDZ BiH nemaju potrebnu većinu u Komisiji za izbor i imenovanje Predstavničkog doma da predlože samo Marina Vukoju za sudiju Ustavnog suda, jer komisija od kraja juna nije u punom sazivu. Član komisije Dragan Mioković ističe da je problematično i to što radnu grupu koja je provela proceduru izbora nije imenovala komisija nego Predstavnički dom.

DRAGAN MIOKOVIĆ, član Komisije za Izbor i imenovanje (Naša stranka)

“Ja sam prije dva mjeseca o ovoj činjenici, u ime kluba Naše stranke, obavijestio predsjedavajućeg Komisije za Izbor i imenovanje Mladena Boškovića i rekao mu da ja, kao član komisije, i Klub Naše stranke problematiziramo ne prvoplasiranog, mi to nikad nismo činili, nego problematiziramo kompletnu listu.”

Poslanici opozicije u Federalnom parlamentu upozoravaju: Namjera Trojke i HDZ-a je da izvrše zamjenu članova u Komisiji za izbor i imenovanja i da
neometano nastave sa izborom samo jednog kandidata za sudiju Ustavnog suda BiH, što je kroz nedostatak kvoruma spriječeno.

ELDAR ČOMOR, poslanik SDA u Parlamentu FBiH

„Bez šire liste kandidata za sudiju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine koja će se naći na sjednici Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine ne može biti ni redovne, a ni vanredne sjednice Komisije za izbor i imenovanja na kojoj bi se pravili preduslovi da na Parlament dođe samo jedan kandidat.”

ALMA KRATINA, poslanik DF-a u Parlamentu FBiH

“Vidite da je već procurilo u javnost, da je javna tajna da se vrši snažan pritisak od strane OHR-a na zastupnike koji su u Komisiji da konačno ostvare taj cilj i da Ustavni sud bude isporučen onima koji za cilj već odavno imaju da utiču negativno na suverenitet ove zemlje.”

Na sastanak na koji su je pozvali iz OHR-a jedna od četiri člana komisije Edina Gabela nije otišla, jer je on otkazan. I njeno mišljenje jasno -Parlamentu treba dostaviti cjelovitu listu.

EDINA GABELA, član Komisije za Izbor i imenovanje (Stranka za BiH)

“Tačka dnevnog reda koja je bila sporna glasi utvrđivanje prijedloga sudije Ustavnog suda i prosljeđivanje Parlamentu, da Parlament bira. Smatramo da Parlament treba raditi svoj posao i da komisija ne treba preuzimati ono što je obaveza Parlamenta.”

Da je imanovanje sudije Ustavnog suda iz Federacije BiH još na čekanju, potvrđuje i predsjednik Komisije za izbor i imenovanje Mladen Bošković. U neformalnom razgovoru nam je rekao da će na narednoj sjednici Komisije, zakazanoj za 27. septembar, biti tačka koja se odnosi na popunjavanje radnih tijela zbog odlaska poslanika na novu dužnost te da nema nikakvih imenovanja, pa tako ni imenovanja sudije Ustavnog suda.