Interpol traga za oko 400 makedonskih kriminalaca

Interpol traga za oko 400 makedonskih kriminalaca za koje MUP posjeduje sigurne informacije da su uspjeli da napuste zemlju i pobjegnu u inostranstvo, piše skopski dnevnik “Večer”.

Riječ je o osobama koje se dovode u vezu sa ubistvima, trgovinom drogom i ljudima, ekonomskim kriminalom, razbojništvima, teškim krađama i reketom.

Iz makedonskog MUP-a navode da je trenutno aktivirano više od 2.000 potjernica protiv ljudi koji su se ogriješili pred zakonom, ali je asistencija Interpola zatražena za 382 kriminalca.

Ovo nije konačna cifra budući da se za više od stotinu makedonskih državljana traga putem Interpola u drugim država u kojima su prekršili zakon. Na zvaničnoj internet stranici Interpola trenutno se nalaze imena 21 državljana Makedonije, za njima su raspisane crvene potjernice.

Za nekima od njih, osim makedonskog MUP-a potjernice su raspisale i sigurnosne službe drugih država, a riječ je o kriminalcima, članovima velikih i moćnih grupa koji godinama predstavljaju “trn u oku” policiji.

Policijska iskustva pokazuju da kriminalci odmah po napuštanju Makedonije bježe u susjedne države odakle se prebacuju u zemlje bivšeg istočnog bloka.

Klasičan primjer za to je bivši upravnik Uprave makedonskih carina Dragan Daravelski, koji se tereti za finansijsku maleverzaciju tešku na desetine miliona evra. On posjeduje i državljanstvo Srbije i živi i radi u Beogradu.

Makedonija je sporazume o ekstradiciji potpisala sa tridesetak država u svijetu, među kojima su većina iz okruženja.Prošle godine je Makedoniji isporučeno 23 njenih državljana, a Skoplje je izručilo 14 građana drugim državama.

(VisokoIN/Srna)