Iran je izabrao novog predsjednika, čovjeka koji je obećao reforme i ublažavanje strogih zakona

Masoud Pezeshkian pobijedio je u drugom krugu predsjedničkih izbora u Iranu, pobijedivši tvrdolinijaša Saeeda Jailija obećavši, pritom, da će “posegnuti” za zapadom i olakšati provođenje zakona o obaveznom nošenju marama.
Prema prebrojavanju glasova koje su objavile ovog jutra, Pezeshkian je osvojio prvo mjesto sa 16,3 miliona glasova, dok je njegov protukandidat imao oko tri miliona manje od njega.

Pristalice Pezeshkiana, kardiohirurga i dugogodišnjeg poslanika, izašle su na ulice Teherana i drugih gradova prije zore kako bi proslavile njegovu pobjedu nad Jailijem – kandidatu koji se dovodi u vezu sa iranskim vrhovnim vođom, piše Guardian.

U prvom krugu glasanja 28. juna zabilježena je najniža izlaznost u historiji Islamske Republike od revolucije 1979. godine. Iranski zvaničnici dugo su ukazivali na odaziv kao znak podrške šiitskoj teokratiji u zemlji, koja je pod pritiskom nakon godina sankcija koje su slomile iransku ekonomiju, masovnih demonstracija i intenzivnih gušenja svih neistomišljenika.

Više od 61 miliona Iranaca starijih od 18 godina imalo je pravo glasa, od kojih je oko 18 miliona između 18 i 30 godina. Glasanje je trebalo da se završi u 18 sati, ali je produženo do ponoći kako bi se povećalo učešće.

Pokojni predsjednik Ebrahim Raisi, koji je poginuo u padu helikoptera u maju, smatran je Khamenijevim štićenikom i potencijalnim nasljednikom na mjestu vrhovnog vođe. Dok Khamenei ostaje donosilac konačne odluke o državnim pitanjima, koji god čovjek na kraju pobijedi na predsjedničkom mjestu, mogao bi skrenuti vanjsku politiku zemlje prema konfrontaciji ili saradnji sa zapadom.