Iskrsnuo novi problem s plinom u Evropi

Novi problemi

AMERIČKI izvoznik ukapljenog plina (LNG) Freeport LNG izvijestio je da će potpuno obnoviti proizvodnju u oštećenom pogonu za ukapljivanje plina tek u ožujku iduće godine, signalizirajući nove probleme uvoznicima u Europi.

Kompanija je u lipnju obustavila rad u pogonu u teksaškoj Quintani nakon puknuća plinovoda koje je izazvalo eksploziju i požar. Plinovod je napuknuo zbog previsokog tlaka, ali postrojenja za preradu nisu oštećena. Najavili su tada da će pogon nastaviti s radom u rujnu, ali u ograničenom obujmu i da bi puni kapacitet trebao dosegnuti krajem godine.

U utorak je kompanija izvijestila da planira obnoviti 85 posto proizvodnje u pogonu u Teksasu do druge polovine studenoga. Puni kapacitet trebao bi dosegnuti do ožujka iduće godine.

​​Pogon čini petinu američkog izvoza LNG-a i glavni je dobavljač europskih kupaca u potrazi za alternativnim izvorima nabave. Ukapljuje oko šest milijuna prostornih metara prirodnog plina dnevno i u punom kapacitetu može izvesti 15 milijuna tona ukapljenog plina godišnje.

U Europu je od svibnja odlazilo oko 3.3 milijuna prostornih metara, u usporedbi s 2.3 milijuna u ožujku, prema podacima analitičke tvrtke Rystad Energy. Oko 70 posto Freeportovog izvoza bilo je proteklih mjeseci usmjereno u EU i Veliku Britaniju, a Francuska, Turska i Nizozemska spadaju među najveće uvoznike u ovoj godini.