Istraga u Terminalima: Planirali javne nabavke za 13 miliona, a potrošili više od 23 miliona. U FUP-u saslušavani i revizori

Revizori su saslušavani kao stručne osobe koje su posljednju reviziju finansijskih izvještaja o poslovanju preduzeća u stopostotnom vlasništvu Vlade FBiH radili za 2022.

U vezi s poslovanjem Operatora – Terminali Federacije d.o.o. Sarajevo u kojima Federalna uprava policije od jutros vrši pretrese po nalogu Tužilaštva KS u ranijem periodu saslušavani su i revizori Ureda za reviziju FBiH, saznaje Raport.

Revizori su saslušavani kao stručne osobe koje su posljednju reviziju finansijskih izvještaja o poslovanju ovog preduzeća u stopostotnom vlasništvu Vlade FBiH radili za 2022. godinu.

Terminali su tada dobili negativnu ocjenu revizora, a izvještaj vrvi od podataka o nezakonitostima i nepravilnostima u poslovanju ovog preduzeća.

Poznato je kako federalni revizori rade detaljne i obimne kontrole i njihov izvještaj za Operatora Terminali Federacije svojevrsna je optužnica protiv članova Uprave Terminala koji su se konačno i našli na meti istrage.

Dvojac za svaku vlast
Iako je sasvim logično pitanje zašto javašluk i evidentni kriminal nisu zaustavljeni ranije, jer revizori su u izvještaju sve potkrijepili svojim nalazima, s pravom se sumnja da je dvojac Hermedin Zornić, predsjednik Uprave, i Slaven Zeljko, član Uprave, bio pod zaštitom politike.

Jer, za probleme u Terminalima zna se godinama, a Zornić i Zeljko su ostajali u foteljama, pa čak ih je uprkos negativnom revizorskom izvještaju za 2022. godinu na sadašnje pozicije ponovo imenovala i aktuelna Vlada FBiH na čelu s Neminom Nikšićem, pa je pitanje i s čime su to Zornić i Zeljko zaradili blagonaklonost ove Vlade.

Raport je ranije danas objavio da je policijsko-pravosudna istraga u Terminalima povezana i s nezakonitim zapošljavanjem 15 osoba u tu državnu kompaniju gdje Zornić i Zeljko imaju primanja koja pojedinačno premašuju šest hiljada KM mjesečno, a dobro zarađuju i “obični” radnici.

Na nezakonito zapošljavanje su ukazali i federalni revizori u izvještaju za Terminale za 2022. godinu.

Revizori su konstatirali i da u u 2022. godini ukupno planirane nabavke roba, usluga i radova iznosile s13.526.150 KM, a da je na kraju zaključeno ugovora ukupne vrijednosti 23.835.699 KM!

Faksimil posljednjeg revizorskog izvještaja za Terminale: Negativna ocjena revizora za 2022.
“Realizirana vrijednosti javnih nabavki u 2022. godini je 23.835.699 KM, što je za 10.309.549 KM više u odnosu na planiranu vrijednost nabavki u Planu javnih nabavki, a razlog za tako značajno odstupanje realizacije od plana javnih nabavki jeste da nabavke nisu uspješno realizirane u godini za koju su planirane. Veliki broj žalbi na pojedine postupke, koji su više puta poništavani rješenjima URŽ-a, utjecale su na dug period provođenja postupaka javnih nabavki u Društvu”, stoji u nalazu revizora o poslovanju Terminala u 2022. godini.

Kršenje Zakona o javnim nabavkama BiH
Revizori su analizirali više ugovora za rekonstrukciju terminala.

Faksimil posljednjeg revizorskog izvještaja za Terminale
Naveli su da je procijenjena vrijednost rekonstrukcije terminala tečnih naftnih goriva Blažuj, uz sanaciju pristupnog industrijskog željezničkog kolosijeka procijenjena na 19.500.000 KM. No, revizori su kontrolom izvještaja za 2022. godinu u Terminalima utvrdili da je bilo kršenja Zakona o javnim nabavkama BiH.

“Na osnovu navedenog, ne možemo potvrditi da je postupak nabavke radova na potpunoj rekonstrukciji terminala tečnih naftnih goriva Blažuj, rekonstrukciju i dogradnju postojećeg objekta Upravne zgrade OTF-a, sanaciji pristupnog industrijskog željezničkog kolosijeka izvršen u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama zbog toga što su provođeni postupci koji nisu predviđeni Planom javnih nabavki za 2022. godinu i zaključivani su ugovori sa dobavljačima u značajno većim iznosima od planiranih”, stoji u izvještaju.