Istraživački portal: Opasni američki rasista živi u Srbiji iako je zvanično protjeran

Portal Bellingcat otkrio je da je Robert Rundo, suosnivač supremacističkog pokreta iz SAD-a, u Srbiji, koja ga je je ranije protjerala.
Robert Rundo, suosnivač pokreta Rise Above Movement (RAM), američke bande bijelih supremacista i dalje živi u Srbiji, iako je zvanično protjeran iz države, piše istraživački portal Bellingcat, koji je dio Globalne mreže istraživačkog novinarstva.

Kako su mediji ranije prenijeli, Rundo je iz Srbije protjeran u februaru 2021. na tri godine, nakon novinarskih izvještaja da se u njoj nalazi.

Novinar Bellingcata utvrdio je da je Rundo u Beogradu, u opštini Zvezdara, zahvaljujući jednoj Rundovoj objavi fotografije na svom kanalu na Telegramu 8. novembra ove godine, prenijela je Beta.

On je na kanalu promovisao svoj “modni brend”, majice sa kapuljačom.

Reporter Bellingcata tragom fotografije došao je u Beograd i pronašao identičan grafit sa Rundove fotografije na Zvezdari u Beogradu.

On je 21. novembra vidio na jednom balkonu osobu koja govori engleski s američkim naglaskom, koja je radila sklekove i veoma ličila na Roberta Runda.

Rundo je 28. novembra na jednom od svojih Telegram kanala objavio kratki video na kojem vježba, a u pozadini su opet bili grafiti sa Zvezdare.

Kako je naveo portal ProPublica 2017. godine, Rundo je služio 20 mjeseci zatvora zbog napada 2009. godine, kada je pet puta izbo nožem člana jedne rivalske bande.

Uhapšen u SAD-u 2018.
Uhapšen je u SAD-u 2018. zbog uloge u rasističkim napadima u Kaliforniji.

Prvobitno je 2019. godine optužnica protiv njega bila odbačena, ali je u martu ove godine američki savezni apelacioni sud poništio odbacivanje optužnice.

Od juna 2019. Rundo je veliku većinu svog vremena proveo izvan SAD-a, piše Bellingcat i dodaje da je učestvovao na neonacističkim skupovima u Mađarskoj i Bugarskoj početkom 2020. a zatim je pokušao napraviti bazu za sebe u Srbiji.

Rundo se u Srbiji pojavio u martu 2020. na videu u kojem daje svoje “misli uz čaj” iz kafića u beogradskoj Knez Mihailovoj ulici.

U julu te godine se pojavio u video zapisu na događaju koji je organizovala srpska nacionalistička organizacija Junak u čast ratnim veteranima sa Kosova.

Rundo je u Srbiji bio osnovao kompaniju “Vill2Rise”, što je ujedno i naziv njegovog krajnje desničarskog modnog brenda, s ciljem da sebi osigura privremeno prebivalište u Srbiji.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije nije odgovorilo na Bellingcatova pitanja o tome da li je Rundo mogao legalno ući u zemlju, niti je potvrdilo na koliko mu je zabranjen ulazak u zemlju.

Rundo nije odgovorio na Bellingcatov zahtjev za komentarom.