Italija: Sveštenik krao donacije, kupovao drogu i organizovao orgije

Jedan italijanski sveštenik osuđen je na tri godine i osam mjeseci zatvora zbog krađe parohijskih finansija za bezbožne potrebe, prekršivši više zapovijesti.

Novac su navodno donirali vjernici za pomoć najsiromašnijim članovima zajednice u kojoj je sveštenik služio, ali ga je on umjesto toga zadržao za sebe i upotrijebio za organizovanje orgija na kojima se konzumirala droga.

Kako piše list “Korijere dela sera”, otac Frančesko Spanjezi (40) postigao je dogovor o priznanju krivice u kojem su potvrđene optužbe za trgovinu narkoticima, distribuciju i zloupotrebu sredstava.

Ali ipak Spanjezi ima i sreće jer nije optužen za pokušaj nanošenja teške štete protiv pojedinaca nakon što je utvrđeno da nije obavijestio nekoliko muških partnera, sa kojima je imao nezaštićeni seks, da je HIV pozitivan.

Otac je uzimao antiretrovirusne lijekove, prema riječima advokata okrivljenog, a okrivljeni je stalno tvrdio da je obavijestio svoje partnere o svom HIV statusu.

Takođe, italijanski mediji javljaju da je droga, koju je dijelio na orgijama, bila namijenjena za silovanje.

Spanjezi će dio kazne provesti u terapijskoj zajednici, gdje će se liječiti od zavisnosti od droge dok će istovremeno obavljati rad u zajednici.

Sveštenik, koji je izrazio žaljenje zbog svog ponašanja, moraće navodno da vrati oko 300.000 evra koje je ukrao iz svoje parohije.

Njegov seksualni partner, 40-godišnji Alesio Regina, osuđen je na tri godine i dva mjeseca zatvora zbog umiješanosti u kupovinu i prodaju kokaina.

Spanjezi je zaređen za parohijskog sveštenika sa samo 27 godina, a priznao je da je eksperimentisao sa drogom prije oko deceniju.

Eparhija Prato, u regionu Toskane, uklonila ga je sa njegovih crkvenih dužnosti kada se priča pojavila u javnosti u septembru.