Ivica Osim: Previše smo se digli, bacili su nas na zemlju

Ivica Osim, predsjednik Komiteta za normalizaciju NSBiH, u svom životu doživio je toliko toga da ga malo šta više može iznenaditi i pogoditi, ali debakl reprezentacije BiH u Lisabonu i još jedan pad na posljednjoj prepreci za neko veliko takmičenje, iskusnog i mudrog Švabu morali su nasekirati.

Švabo je u avionu sjedio, a s lica mu se mogalo čitati razočarenje. No, i u teškim trenucima, prvi čovjek bh. fudbala držao se dostojanstveno i pristao na razgovor za “Avaz”.
Kako ste Vi doživjeli utakmicu u Lisabonu?

– Tužno. Nije bilo lijepo gledati sve ono.

Nismo sazreli

Šta nam se desilo?

– Desilo se da su nas porazili na elementarnim i najjednostavnijim stvarima – borbenošću, trkom, željom… Jednostavno se činilo da nismo još sazreli.

Imamo igrače, imamo ekipu i imamo Vas. Šta se još treba desiti da bismo konačno sazreli?

– Previše smo se bili digli. Mislili smo da možemo sve, da ih možemo pobijediti, ali smo se grdno prevarili. Dobro su nas bacili na zemlju.

Svi smo očekivali nešto više, a desila nam se katastrofa. Zašto?

– Ne znam. To morate pitati Safeta Sušića, ali i sebe. Zapitajte se sami zbog čega smo tako poraženi.

Mislite na novinare? Ne mislite, valjda, da smo mi krivi?

– Ma, ne kažem da ste krivi, ali zapitajte se kako ste svi pisali i govorili prije utakmice. Malo ste pretjerali u procjenama i komplimentima na račun nekih igrača, a oni to, očito, nisu mogli podnijeti. Ipak, mi nemamo toliko svjetskih fudbalera da bismo ih toliko hvalili. Trebate ih sve lijepo izanalizirati pa ćete i sami vidjeti što nismo mogli pobijediti Portugal. Treba znati koliko oni zaista mogu.

Viša letvica

Kako ćemo dalje? Možemo li se oporaviti od ovog šoka i ponovo sve početi graditi ispočetka kada u ovim trenucima malo ko može biti optimista?

– Mi ovih 6:2 moramo iskoristiti na pozitivan način. Ovo je još jedna opomena, bolna, ali poučna. Slijede nove kvalifikacije u kojima svi očekuju da budemo prvi i da Lihtenštajnu zabijemo deset golova, ali vidjet ćete da toga neće biti. Trebamo sve ekipe shvatiti podjednako ozbiljno. Da smo to uradili u Albaniji, možda bismo ih dobili i ko zna šta bi bilo.

Možda bismo bili prvi…

– A možda nam je to i trebao biti cilj, da letvicu postavimo malo više nego što mislimo da treba.

Safet Sušić izjavio je da će razmisliti o svojoj budućnosti. Šta Vi kažete? Ima li Pape Vašu podršku da ostane?

– Ma, ja sam prvi i počeo pričati o tome. Mislim da ne bi bilo dobro ponovo nešto mijenjati. Ne valja to prečesto raditi.

Znači, možemo očekivati da Sušiću bude ponuđen novi ugovor?

– Bit će… Neka i igrači i on znaju da im opet valja raditi zajedno i neka se pripremaju za to.

Neka se Džeko i Lulić zamisle

Kako ste Vi vidjeli onu situaciju sa Senadom Lulićem i reakciju Edina Džeke?

– Ružno. Ovo je reprezentacija i takve se stvari ne smiju dešavati naočigled cijelog svijeta. Trebaju se obojica zamisliti.
Ronaldo ima najviše, a pokazao se kao sportista

– Kod nas se sve nekako svodi na to koliko igrači vrijede, koliko je neko dao para za njih, koliko žena imaju, kakve automobile voze… A vidite Ronalda. Čovjek ima para kao cijela naša reprezentacija zajedno, a preksinoć je pokazao kako se igra. Ne samo igrački nego i kao sportista, jer nije uradio ništa van granica sportskog.

(VisokoIN)