Iz BiH prešvercali najmanje 138 stranaca u Hrvatsku, zaradili skoro 200.000 eura

Hrvatski USKOK je, na temelju krivične prijave PU koprivničko-križevačke, pokrenuo istragu protiv sedmorice okrivljenika, od kojih su dvojica turskih državljani, zbog sumnje da su od avgusta 2022. do 15. juna 2023. iz BiH u Hrvatsku ilegalno prevezli najmanje 138 stranaca.

Tužilaštvo i policija saopštili su da su istragom obuhvaćeni dvojica turskih državljana starosti 39 i 45 godina te petorica hrvatskih državljana starosti 19, 23, 44, 52 i 22 godine, a koji se sumnjiče za krijumčarenje ljudi u sklopu zločinačkog udruženja.

Policija je izvijestila da je nakon višemjesečnog kriminalističkog istraživanja utvrđena sumnja da je prvoosumnjičeni 39-godišnji turski državljanin povezao u zajedničko djelovanje ostale osumnjičenike s više nepoznatih osoba. Potom su izvan graničnih prijelaza prevezli najmanje 138 stranih državljana iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku i stekli nepripadnu imovinsku korist od najmanje 198.000 eura.

Uzimali najmanje 1500 eura po osobi
Uskok je precizirao da je 39-godišnji turski državljanin, posredstvom sedmookrivljenog 45-godišnjeg turskog državljanina, dogovarao s nepoznatim osobama vrijeme i broj stranaca koje će prevesti iz BiH u Hrvatsku do dogovorene lokacije i organizirati njihov daljnji prijevoz do drugih članica EU.

Prema navodima Uskoka, naknada za prijevoz stranih državljana je iznosila najmanje 1500 eura po osobi, a koje je 45-godišnjak preuzimao od nepoznatih osoba i potom ih predavao 39-godišnjaku.

Po postignutom dogovoru, 39-godišnjak je angažirao više nepoznatih osoba koje su sukladno njegovim uputama prevodile strance preko bosansko-hrvatske granice izvan obilježenih graničnih prijelaza. Za njihovo preuzimanje i prijevoz do dogovorenog mjesta na području Hrvatske, 39-godišnjak je angažirao osumnjičene hrvatske državljana, dodaje tužilaštvo.

Uskok nadodaje da su osumnjičeni hrvatski državljani, po uputama 39-godišnjaka, odlazili unajmljenim vozilima do granice gdje su preuzimali strance i potom ih prevozili do Zagreba, a gdje su ih preuzimale nepoznate osobe koje su ih prevozile dalje prema Sloveniji i u druge države članice EU.

Predložen istražni zatvor
Tužilaštvo ističe kako sumnja da se 39-godišnjak materijalno okoristio za najmanje 186.947 eura, 52-godišnjak za najmanje 5800 eura, 23-godišnjak za najmanje 2000 eura, 19-godišnjak za najmanje 700 eura, 22-godišnjak za najmanje 100 eura, a 52-godišnjak za najmanje 2500 eura. Navodi i da se 45-godišnjak okoristio za zasad tačno neutvrđeni iznos.

Uskok je izvijestio da je sudiji istrage zagrebačkog Županijskog suda predložio određivanje istražnog zatvora protiv šestorice okrivljenika.