Iz Elektroprenosa BiH objavili: Raspad elektro mreže, vraća se brzo, malo strpljenja

Srđan Mazalica iz Elektroprenosa BiH oglasio se na društvenoj mreži “X” povodom nestanka električne energije u BiH i državama regiona.

On je kratko prokomentarisao da je došlo do raspada 400, 220, 110 kV mreže u BiH, Crnoj Gori i Dalmaciji, odnosno da je “sve leglo” kako je rekao.

Petrović: Raspad sistema, uskoro stabilizacija

Luka Petrović, v.d generalnog direktora Elektroprivrede Republike Srpske rekao je da se desio regionalni raspad elektro-energetskog sistema, ali da se očekuje vrlo brzo stabilizacija sistema.

“Desio se regionalni raspad elektro-energetskog sistema koji je obuhvatio BiH, cijelu Dalmaciju, dijelove Hrvatske do Ogulina i cijelu Crnu Goru i nezavisni operateri u ovim zemljama rade na podizanju kapaciteta kako bi se sistem stablizovao. Očekivati je da se vrlo brzo po tehničkim instrukcijama sistem stabilizuje – rekao je Petrović, za RTRS.

Na pitanje šta je razlog iznenadnog nestanka električne energije, Petrović je rekao da to mogu znati samo nezavisni operateri sistema ovih zemalja, ali da je u pitanju prenosna mreža, visoki napon.