Iz EU stigla oštra reakcija i opomena Vučiću zbog Vulinovog ponašanja

Poslanik Evropskog parlamenta Klemen Grošelj rekao je za “Novu” da je posjeta ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina Moskvi “PR šou” koji može da ima negativne posljedice po pozicije Srbije u pregovorima o statusu Kosova. On kaže da ne zna da li se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić redovno čuje sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom i da li međusobno usklađuju politiku, ali da bi to, ukoliko se ispostavi istinitim, ukazivalo da se Srbija kreće putem Turske i statusu vječitog kandidata za članstvo u EU.

Poslanik Evropskog parlamenta rekao je za „Novu“ da je posjeta ministra unutrašnjih poslova Moskvi još jedan korak unazad Srbije, kad je riječ o njenom putu ka Evropskoj uniji.

„Ne vidim drugi razlog zbog čega se ova posjeta realizovala, osim da se stvori tenzija između Srbije i Evropske unije. Znam da je u pozadini pitanje Kosova, ali ovakve inicijative i posjete, kao i poruke da će Rusija podupirati Srbiju po pitanju Kosova, nisu mi jasne. Srbija ima saveznike i unutar Evropske unije i po pitanju Kosova joj ne treba savezništvo sa Rusijom. Bilo bi mnogo bolje i pametnije za Srbiju da stvori dobre i jake veze sa onim zemljama u EU koje imaju veoma jasan stav po ovom pitanju“, smatra Grošelj.

On smatra da je Vulinova posjeta Moskvi zapravo “PR šou” koji će imati veoma negativne posljedice po pozicije Srbije u pregovorima o statusu Kosova.

“Srbija ima pogrešnu predstavu da će Rusija, kao stalna članica Svjeta bezbjednosti UN, biti u poziciji da joj osigura zaleđinu po pitanju Kosova. Međutim, to pitanje se neće rješavati u Savjetu bezbjednosti, već, kao što je to očigledno, kroz pregovore Beograda i Prištine, pod pokroviteljstvom EU i uz učešće Sjedinjenih Američkih Država”, objašnjava on.

Grošelj se osvrnuo i na izjavu Lavrova da se “Putin i Vučić redovno čuju i usklađuju svoje korake”, rekavši da ne zna da li je to tačno.

“Ako je ovo tačno, to onda znači da će Srbija krenuti putem Turske i biti decenijama kandidat za članstvo u EU, a nikad neće biti zemlja članica. Ipak, mislim da to nije u interesu Srbije. Zvanična srpska politika iritira zapadne zemlje koje će na kraju, voljeli to ili ne, odlučivati kakav će biti status Kosova i kakvo će biti stanje na Zapadnom Balkanu. To je sasvim jasna poruka koja je poslata iz Vašingtona i Brisela”, naglašava on.

Kako će Rusija pomoći Srbiji
Grošelj se pita i na koji način Rusija može da pomogne Srbiju u trenutnim okolnostima.

“Obje zemlje su članice EU i NATO. Otkazivanje posjete Sergeja Lavrova vrlo jasno pokazuje u kakvom je okruženju Srbija. Na veliko moje razočarenje, zbog svega što smo do sada vidjeli, Srbija je po nekim pitanjima bliža Rusiji. Međutim, važno je istaći da je ekonomski i kulturno Srbija oduvjek bila dio Evrope. Ako gledamo gdje građani Srbije žele da odu, onda nam je jasno da je Srbija još uvijek bliža EU”, zaključuje sagovornik.