Iz Turske uvezeno smrznuto meso koje se prodaje kao “svježe”

Prema informacijama Udruženja peradara Federacije Bosne i Hercegovine, ovih dana je u Bosnu i Hercegovinu ušlo osam kontejnera smrznutog pilećeg filea iz Turske.

Kako su saopćili, potaknuti ranijim praksama, opravdano su zabrinuti da je pomenuta količina zaleđenog mesa prošla proces odleđivanja i da se našla na prodajnim mjestima gdje se prodaje kao “svježe meso”.

“Osim što je riječ o nelojalnoj konkurenciji koja predstavlja udar na domaću proizvodnju, prvenstveno je riječ o nezakonitim radnjama koje su opasne po zdravlje ljudi”, upozorili su.

Pozvali su inspekcije i institucije da pojačaju kontrole i zaštite zdravlje građana, kao i, kako su naveli, istinske proizvođače koji zbog ovakvih praksi nestaju.

Kako su saopćili iz Udruženja peradara FBiH, pozivaju i cjelokupnu javnost da posebno tokom prvomajskih praznika kada je povećana konzumacija mesa, povede računa pri odabiru proizvođača. Pri izboru proizvođača, kako su ukazali, educirajte se posjeduje li proizvođač farme za uzgoj, klaonicu itd.