IZLOŽBOM MIRSADA HADŽIEFENDIĆA BIT ĆE OTVORENA LIKOVNA KOLONIJA „ADA 2022“

Samostalna izložba tuzlanskog umjetnika Mirsada Hadžiefendića, pod nazivom „Radne nedjelje“, a koja je organizovana u suradnji sa UGLU „Likum ’76“ Visoko u sklopu tradicionlane manifestacije „Visočko ljeto 2022“, bit će upriličena sutra u 12:00 sati, i ovom izložbom će ujedno biti otvorena Likovna kolonija „ADA 2022“.

„Mirsad Hadžiefendić je jedan jako interesantan autor, koji dolazi iz Tuzle i ima baš umjetničku biografiju. Proputovao je za umjetničkim inspiracijama i obrazovanjem od Praga do Španije i uspio je da napravi zavidnu karijeru u Tuzli i šire. Ima i Galeriju ‘Mi Ritmo’ u Tuzli, tako da se radi o jednoj veoma, veoma interesantnoj ličnosti i sretni smo da možemo da ga ugostimo i tom izložbom otvorimo našu Koloniju. Kolonija traje od 21. do 24, gdje će publika moći da prati sam nastanak autorskih djela. Lokacije će biti od naše Galerije do šetnice uz rijeku Bosnu i Fojnicu. Te radove planiramo prikazati revijalno na kraju Kolonije, odnosno, u nedjelju oko 20:00 sati. Drago nam je da ove godine možemo da ugostimo i četiri vrlo eminentna slikara iz regije. Dakle, tu će biti Goran Milinković iz Mostara, odakle dolazi i Esma Čevra, Miroslav Šetka iz Zenice, i autor sutrašnje izložbe Mirsad Hadžiefendić. Zahvaljujući potpori koju smo dobili od gradske administracije i sponzora uspjeli da organizujemo dolazak naših gosta“, rekao nam je predsjednik UGLU „Likum ’76“ Alija Šahinović.

Izložba „Radne nedjelje“ bit će organizovana na Trgu Džemala Bijedića u Visokom, a kako kažu iz UGLU „Likum ’76“, na ovu tzv. „street“ varijantu su se odlučili radi neposrednog susreta umjetnosti i posmatrača – većim dijelom prolaznika, koji će imati priliku upoznati djelo jednog važnog slikara bez ciljane posjete kulturnom događaju ili instituciji.

Ivana Dusper visoko-rtv.ba