IZRAELSKE SNAGE POČINILE NOVI MASAKR: Desetine mrtvih i povrijeđenih u Gazi dok su u redu čekali na hranu…

Palestinski zdravstveni zvaničnici rekli su da je u izraelskom zračnom napadu na kuću u izbjegličkom kampu Al-Nuseirat u središtu Pojasa Gaze poginulo šestero ljudi.

Najmanje 20 Palestinaca poginulo je, a 150 je povrijeđeno u izraelskom napadu na grad Gazu dok su čekali u redu za pomoć u hrani, objavilo je Hamasovo ministarstvo zdravstva.

Izraelska vojska objavila je da istražuje ovaj ratni zločin. .

Palestinska organizacija The National and Islamic Forces Follow-up Committee objavila je da su izraelske snage napale civile koji su čekali humanitarnu pomoć. Desetine su poginule i povrijeđene, saopćili su i dodali da da je riječ o ratnom zločinu i genocidu.

Palestinski zdravstveni zvaničnici rekli su da je u izraelskom zračnom napadu na kuću u izbjegličkom kampu Al-Nuseirat u središtu Pojasa Gaze poginulo šestero ljudi.

Na jugu Pojasa Gaze izraelski tenkovi gađali su područja oko dvije bolnice u Kan Junisu, rekli su stanovnici.

Zvaničnici WHO-a na sjeveru Pojasa Gaze rekli su da je situacija s hranom u tom području “apsolutno užasna”, a humanitarni radnici rekli su da očajni ljudi koji očito gladuju pljačkaju rijetke pošiljke pomoći.

Većina od 2,3 miliona stanovnika Pojasa Gaze pobjegla je u Kan Junis i gradove sjeverno i južno od tog grada nakon što su protjerani iz sjeverne polovine enklave zbog izraelskog genocida.

Najmanje 50 Palestinaca poginulo je u zadnja 24 sata u Kan Junisu, rekli su palestinski zdravstveni zvaničnici. Izrael se počeo povlačiti iz sjevernih dijelova Pojasa Gaze koje sada velikim dijelom kontrolira i fokusira napade na Kan Junis.

Uizraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra ubijeno je 25.900 Palestinaca, saopćilo je u četvrtak Ministarstvo zdravstva u blokiranoj palestinskoj enklavi, javlja Anadolu. Ministarstvo je navelo da je povrijeđeno 64.110 osoba.

Prema podacima UN-a zbog izraelske ofanzive je 85 posto stanovništva Gaze interno raseljeno i suočeno sa akutnom nestašicom hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno.​