Izricanje presude Ramizu Drekoviću 27. aprila

Dreković je optužen da je od 21. maja do 7. juna 1995. godine artiljerijskim jedinicama u mjestu Bjelimići kod Konjica naredio neselektivne napade na srpske civile u Kalinoviku. Artiljerijske jedinice su, prema optužnici, izvele tri napada, u kojima je jedna 15-godišnjakinja ubijena, a nekoliko civila ranjeno.

U ponedjeljak, 24. aprila, planirano je iznošenje završnih riječi odbrana na suđenju Savi Tepiću, Dušku Vujičiću, Dušku Maksimoviću i Iliji Kurušiću, optuženima za zločine počinjene 1992. u Kotor-Varoši, javlja BIRN BiH.

Tepić je optužen u svojstvu načelnika Stanice javne bezbjednosti u Kotor-Varoši i člana Kriznog štaba, Vujičić i Maksimović kao pripadnici policije, a Kurušić u svojstvu pripadnika Vojske Republike Srpske.

Istog dana, odbrane Save Mršića, Milivoja Čobića i Milana Markovića, optuženih za zločine počinjene u Janji od 1992. do 1994., iznijet će završne riječi. S njima su, za zločin protiv čovječnosti, optuženi i Milan Đokić, Branislav Trišić, Zoran Tanasić, Žarko Milanović te Mladen Krajišnik.

Tužilaštvo BiH će u petak, 28. aprila, iznijeti završnu riječ u predmetu u kojem su Senad Gadžo, Zaim Laličić i Suljo Hebib, kao pripadnici ABiH, optuženi za zločine počinjene u Hrasnici kod Sarajeva.

Optužnica ih tereti za nezakonita zatvaranja, ubistva, mučenja, zlostavljanja i tjelesna sakaćenja u prostorijama zatvora u Hrasnici, Osnovnoj školi “Aleksa Šantić”, kao i u garažama između nebodera, u periodu od 1992. do 1994. godine.

Ove sedmice nastavit će se suđenja za zločine počinjene u Rogatici, Kotor-Varoši, Tesliću, Doboju, Donjem Vakufu, Zvorniku, Vlasenici i Bosanskom Novom.