Jablanica: Muškarac fotografisao i snimao maloljetnike pa pokazivao drugima

Policijski službenici Federalne uprave policije, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona su proveli operativno-taktičku akciju „Anonymous“ na području općine Jablanica.
Naime, akcija je izvedena zbog sumnje u izvršenje krivičnog djela “Neovlašteno optičko snimanje“ iz člana 189. stav 3., a u vezi sa članom 29. „Zakona o ravnopravnosti spolova u BiH“.

Tom prilikom jedno lice je uhapšeno, inicijala A.D. (1995) iz Jablanice, pronađen je i mobilni telefon koji se može dovesti u vezu sa izvršenjem pomenutog krivičnog djela.

Lice lišeno slobode se sumnjiči da je posjedovalo i prikazivalo fotografije i video zapise maloljetne osobe i djelilo drugim osobama, te je na osnovu spola vršio nasilje i seksualno uznemiravanje kojim djelom je ugrozio mir, duševno zdravlje i tjelesni integritet maloljetne osobe.

Osoba lišena slobode će nakon kriminalističke obrade u prostorijama Federalne uprave policije u zakonskom toku predata u nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona, saopćeno je iz FUP-a.