Jadranka Kosor i Željko Kerum u koaliciji

Predsjednica Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Jadranka Kosor i predsjednik Hrvatske građanske stranke (HGS) Željko Kerum potpisali su danas u Zadru sporazum o predizbornoj i postizbornoj saradnji.

Dvije stranke dogovorile su da će imati zajedničke izborne liste u 9. i 10. izbornoj jedinici, koje obuhvataju Splitsko-dalmatinsku, Dubrovačko-neretvansku, Ličko-senjsku, Zadarsku i Šibensko-kninsku županiju, prenose hrvatski mediji.

“Ovu saradnju temeljimo na programima i na tragu ekonomskog osnaživanja kao zajedničkog cilja, te hrišćanskim vrijednostima i patriotizmu”, rekla je Kosorova i dodala da želi da okupi sve koji “misle hrvatski i za Hrvatsku”.

Kosorova je rekla da istraživanja HDZ-a pokazuju da će ta stranka u 9. i 10. izbornoj jedinici osvojiti najviše glasova u odnosu na druge stranke i koalicije, te dodala da da se vode pregovori sa još nekim strankama u drugim izbornim jedinicama.

Prema koalicionom sporazumu, HGS-u splitskog gradonačelnika Željka Keruma pripast će treće i sedmo mjesto na listi u 10. izbornoj jedinici, dok će u 9. izbornoj jedinici imati sedmo mjesto na listi.

HDZ tradicionalno najviše glasova osvaja u 9. izbornoj jedinici, gdje je i na posljednjih parlamentranim izborima 2007. godine osvojio 10 poslaničkih mjesta.

(VisokoIN/Srna)