Je li ustavno ‘ili’ zamijenjeno sa ‘i’!? Čeka se odgovor OHR-a koji bi mogao u potpunosti promijeniti izbor predsjednika FBiH

Ako se sumnja Irfana Čengića, zastupnika SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, ispostavi kao tačna, izbor predsjednika FBiH više neće biti ni sličan trenutnom modelu.

Trenutni predsjednik Federacije BiH je novopečeni crnolistaš i HDZ-ovac Marinko Čavara, a izabran glasovima trećine svakog od kluba naroda.

No, Čengić je na prošloj sjednici uputio zastupničko pitanje koje je proslijedio i OHR-u kao vrhovnom tumači Ustava.
“Na posljednjoj sjednici Parlamenta zastupničkim pitanjem sam od OHR-a tražio da mi dostave originalne tekst i obrazloženje Amandmana XLII Ustava FBiH, jer smatram da je procedura izbora Predsjednika i potpredsjednika FBiH koja se primjenjuje i koja je u poslovnicima, nije u skladu sa Ustavom FBiH”, ističe Čengić u izjavi za Raport.
Problem je, kako on to vidi, u sitnom ali značajno vrlo važnoj formulaciji.
“U Ustavu FBiH jasno stoji veznik “ILI” koji predstavlja rastavni veznik i alternaciju da je dovoljna 1/3 delegata bilo kojeg kluba u Domu naroda da predloži listu predsjednika i dva potpredsjednika, dok je u poslovnicima izbačen veznik “ILI” a stavljen veznik “I” koji sastavni veznik ima drugo značenje da je potreban kumulativni uslov odnosno trećina svakog od klubova. Zbog čega tražim zvanično obrazloženje Amandmana XLII kako bi se pokrenula apelacija pred Ustavnim sudom. Ovaj član Ustava FBiH odnosno njegova pogrešna primjena je uzrok svih blokada u FBiH”, objašnjava Čengić.
Ističe da očekuje da će OHR vrlo brzo dostaviti odgovor.
“Nakon toga bi neko od ovlaštenih apelanata trebao pokrenuti postupak pred Ustavnim sudom”, ističe on.

“Iako izgleda kao beznačajna štamparska greška, radi se o grubom kršenju Ustava Federacije Bosne i Hercegovine kojim je ovim članom jasno dana nadležnost da trećina svakog kluba naroda pojedinačno predloži zajedničku listu kandidata za Predsjednika i potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine o čemu se kasnije izjašnjava čitav dom”, zaključuje Čengić.