Je li vlast zaboravila na Zakon o zabrani pušenja u FBiH!?

Za mjesec dana ističe rok za period prilagodbe propisan u ‘zakona o zabrani pušenja’ na području Federacije BiH.

Zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenjem FBiH, je stupio na snagu u maju prošle godine. Potom je primjena zakona stupila na snagu u maju ove godine, s tim da je dat rok od šest mejseci za prilagodbu – koji se odnosi na ustanove, preduzeća i druga pravna lica. Taj rok ističe narednog mjeseca.

Dalje je Zakonom propisano da će se kazne početi naplaćivati 12 mjeseci nakon početka primjene, što znači u maju 2024. godine.

U Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove KS, koja ima nadležnost za vršenje nadzora, za Vijesti.ba kažu da su njihovi inspektori do sada, kada je to bilo potrebno, prema subjektima nadzora djelovali izdavanjem upozorenja.

Iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove dodaju da je u u Sarajevu 14.09.2023. godine održan seminar, na kojem se ragovaralo o temama u vezi sa mišljenjima u pogledu metodologije i primjene Zakona o kontroli ograničenoj uporabi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje.

– Na kojem su inspektori upoznati da u predstojećem periodu trebaju biti doneseni pravilnici od strane Federalnog ministarstva zdravstva radi precizne primjene Zakona, a što će u konačnici, biti osnova za postupanje inspektora koji imaju nadležnost za vršenje nadzora nad provođenjem ovog zakona, pa i u pogledu konzumacije nargila, rekli su iz Kantonalne uprave.

I drugi sagovornici Vijesti su istakli da je u procesu usvajanje podzakonskih akata koje predviđa zakon.

Naime, pomenutim zakonom Federalni ministar zdravstva, je dužan donijeti niz podzakonski akta kojim se propisuje i konkretizira primjena zakona. Ipak, iako je prošlo skoro 18. mjeseci od usvajana zakona, pomenuti podzakonski akti i pravilnici još nisu doneseni.

Dakle, u periodu od kraja maja do novembra ugostitelji su morali prilagoditi svoje poslovanje shodno odredbama novog Zakona, ali kako se čini nije se puno toga promijenilo. Ni samim ugostiteljima nije jasno, kako da se postave prema odredbama pomenutog zakona.

Do potpune primjene zakona ostalo je još šest mjeseci, do tada bi trebalo da se manje jasne zakonske odredbe konkretiziraju, ugostitelji priviknu na rad u novim uslovima, a pušači naviknu da nova pravila.

Podsjetimo, Zakon se pušenje zabranjuje u svim zatvorenim javnim prostorima, mjestima rada i u javnom prijevozu. Također se zabranjuje upotreba duhanskih proizvoda za pušenje u privatnim sredstvima prijevoza u kojim se nalaze maloljetne osobe.

Također, Zakonom su propisane i kaznene odredbe, u zavisnosti od počinjenog prekršaja, a kreću se u rasponu od 2.000 KM do 5.000 KM za pravna lica, od 300 KM do 1.000 KM za odgovorna lica te od 500 KM do 1.500 KM za vlasnike i korisnike prostora, odnosno mjesta u kojem je pušenje zabranjeno, dok je kazna za fizička lica 100 KM.

No, sve je to izgleda još uvijek prilično daleko. Na potezu je Federalno ministarstvo zdravstva. Već 18 mjeseci.

A. Dedić vijesti.ba