Nermin Čengić: Jebo vas Dino Merlin

Naslov i podnaslov sve kažu, al’ kako se glupom (ili neinformisanom) narodu sve mora ponovit’ pet puta, evo: Dino Dervišhalidović je kreten i jebo vas on. On koji je nešto što u čaršiji nije moglo prismrdit’ dok je čaršija bila Čaršija. Kad je Čaršija postala čaršija, Dino Merlin je post’o neko i nešto. I neka je. I fuj. Krivi smo mi.

Kreten koji je doslovno prizn’o da je “Srbima jebo sve po spisku” dok su četnici granatirali Sarajevo, neki dan je samopriznatom četniku Ivanu Ivanoviću usred emisije (ima i snimak), s plišanim osmjehom na licu ispričao kako su mu “jebanje majke Srbima”, pazi sad “izvukli iz konteksta”. Jer “niko ne zna”, pa ni Srbi, kaže Dino, “kako je pod granatama”. Zato Dino zna, i ne sumnjajte ako to Dino kaže. Levat koji se ufatio noge prije nego su granate zaista počele razvlačiti pamet po Sarajevu, zna kako je pod tim granatama bilo? Kako i ne bi znao, kad svi znaju bolje od nas kako je sve to bilo. Posebno oni koji su k’o Dino bili u Barceloni, pa Njemačkoj, pa… obiš’o je Dino pola svijeta dok su granate padale. Međutim, Dino zna… i jebe mater (ne četnicima nego) Srbima.

Još prije “nemilog događaja” Dino (Merlin) je prepoznat k’o šupak kad je po muzici popularne grupe napisao pjesmu (Mjesečina). Kad se zapucalo Dino je još jednom po svom običaju “pisao” pjesmu (ko zna je l’ on uopšte napisao taj tekst al’ eto), i to ni manje ni više nego “Vojnik sreće”. Muzika je opet bila od “nekih Engleza”. U toj se pjesmi jasno žrtvuje, dakle, staje maltene pred metak jer, kaže Dino “za ovaj grad nije umrijeti grijeh”. I taman da ga metak pogodi ispari se Dino. To je čaršija prihvatila, jer Čaršije već nije bilo. Uveliko se počela rastakati.

Čime je Dino Merlin zaslužio bilo šta, a kamoli poštovanje i divljenje? Pokradenim pjesmama? Ogromnu većinu “svog” muzičkog izraza jeste pokr’o. Možda i sve, nije mi se dalo da preslušavam do kraja. Je l’ ga se treba štovati što je Musliman (nije džaba vel’ko M) po želji i potrebi? “Da te nije Alija” je otpjev’o Aliji Izetbegoviću u vrijeme kad je to bilo strateški popularno i donosilo određene benificije. Kad je prestalo bit’ popularno ograđiv’o se Dino (Merlin) da nije pjev’o Izetbegoviću nego svom istoimenom komšiji, da bi, kad se popularnost Izetbegović Alije obnovila (odnosno nije bila više toliko OUT), i Dinina privrženost režimu se vratila. Svjedok mu je bog, a ja se samo sjećam.

Dino Merlin nastavlja da krade i otima od svjetski poznatih i priznatih imena. Ni Youson N’Dour nije ostao pošteđen. Opet hit. “Godinama”. Dino Merlinov je nezaustavljiv.

Prepoznaju Merlinovog Dinu k’o Sarajliju, dok ga Sarajlije (ili ono što je ostalo) i dalje znaju k’o malog iz Čeljigovića (nadomak Sarajeva), koji ideje i koncepte krade čak i od opskurnog Saše Lošića i Plavog orkestra (naslovnica albuma “Teško meni sa tobom” neodoljivo podsjeća na naslovnicu albuma “Smrt fašizmu” pomenutog benda). Pjevao je ode blesavom Goranu Bregoviću (Uspavanka za Gorana B.). Pošto je (pre)ostalo strašno malo Sarajlija tamo gdje su trebali ostati, pridošli su, prema sjećanju sa igranki u zadružnim domovima, objeručke obgrlili Dinu starog Merlina sina, pa se u novoformiranom svijetu Nazifa Gljive poplarnog “Funge, dugoprstog” i Fahrudina Pecikoze popularnog “Peca, de deset s lukom i jogurt” počelo dokazivati kako je fuckin’ Dino Merlin nekakav – brend, pa još “naš najveći”. Jebote!

U nedostatku normalne sirovine, od koje bih mogao pisati normalan tekst, ostaje mi da se povinujem većini i da kažem da je tri prodana koncerta u Beogradu krajem novembra 2011. godine, zaista uspjeh. Dino je angažovao i mračnjake da pale “njegove” zastave, da prijete i navodno sujete njegovo pojavljivanje tamo gdje je rekao da “nikad više neće otići” (op. aut. Beograd). Mediokriteti, koji vladaju svim domenima aktuelnog trenutka, danas hvale Dinu Merlina i već neko vrijeme silne “milione”, koje dine merlini uzimaju, smatraju uspjehom. I neka. Krivi smo mi, ne krijem tu činjenicu.

Sretno ti, Dino Merline. Uživaj kad ti se dalo. Nema više ni Dace, ni Hamića, ni Kike, ni Brane, ni Điđija, ni Saleta, ni… ma predug je spisak. Nema više onih pred kojima i danas zadrhtiš samo kad im čuješ ime, i da nisu mrtvi ne bi se smio ni (po)javit’ ‘dje si danas zvijezda. Došlo je tvoje vrijeme kad možeš prodavat’ muda za bubrege. Jebi ga.

Al’ proć’e i to, ne brinem ja. Čim se raja dozove pa protabiri malo pjesnike i kompozitore od kojih je Dino (Merlin) krao i pod svoje prodav’o. Opet će se Merlin (Dino) vratit’ svojim urnebesnim palidrvcima i barbikama.

Čuj Dino Merlin. Isto Šerif Konjević, svega m’.

(Piše: Nermin Čengić)

Povodom negativnih komentara iznesenih na račun portala VisokoIN.com zbog ovog teksta, portal VisokoIN.com naglašava da je tekst prenesen sa portala PROTEST.BA, a objavljeni tekst predstavlja osobni stav autora Nermina Čengića.