12. Augusta 2022.

Jedna velika isplata štete srezala dobit Sarajevo-osiguranja

Sarajevo-oiguranje ostvarilo je u prvom polguodištu ove godine dobit od 541 hiljadu KM, što je za 63 posto manje nego istom periodu pošle godine, kada je dobit bila 1,46 miliona KM, pokazuje finansijski izvještaj osiguravatelja objavljen na Sarajevskoj berzi, izvještava Indikator.ba.

– Finansijski rezultt slabiji je zbog rasta šteta, prije svega isplate velike štete od milion KM Elektroprivredi, te smanjenja vrijednosti dionica Bosna RE u tekućem periodu u odnosu na prošlu godinu, navodi se u zabilješci uz finansijski izvještaj.

Izdaci za osigurane slučajeve povećani su za 8,7 posto u odnosu na isti period prošle godine i ukupno su iznosili 15,8 miliona KM.

Sarajevo-osiguranje je za period januar-juni fakturisalo premije u iznosu od 35,89 miliona KM što je za 5,3 posto više nego u istom periodu godinu ranije. Zarađene premije bile su 27,9 miliona KM i manje su za 2,5 posto nego na polugodištu 2021. godine.

Prema rang-listi Agencije za nadzor osiguranja FBH, Sarajevo-osiguranje je bilo četverorangirano društvo po tržišnom udjelu, Sa trećeg mjesta potiisnulo ga je Triglav Osiguranje Sarajevo zavahljujući impresivnom polugodišnjem rastu bruto premije od 15,2 posto.

Sarajevo -osiguranje ima osam poslovnica i zapošljava 442 radnika.