Jednostavna i brza metoda: Kako da bijele patike ponovo budu kao nove

Lijepo vrijeme i ugodne temperature “natjerale su” ljude da čizme zamijene nekom laganijom obućom. Ukoliko imate bijele patike koje su izgubile sjaj i ne izgledaju kao prije, trebali biste isprobati ovaj jednostavni trik.

Stručnjakinja za čišćenje i organizaciju doma Anita Birges podijelila je kako ćete najlakše očistiti bijele patike, a gdje vam neće biti potrebno ni mnogo sastojaka.

Ona je podijelila svoju frustraciju zbog tvrdokornih mrlja od nošenja i tragova ogrebotina na bijelim patikama. No, nedavno je otkrila kako je uz pomoć deterdženta za suđe, hidrogen peroksid te soda bikarbona.

Dovoljno je da pomiješate jednu četvrtinu šolje u kojoj se nalazi deterdženta za suđe, jednu četvrtinu šolje u kojoj se nalazi soda bikarbona te pola šolje hidrogenovog peroksida. Kada dobijete pastu, uzmite staru četkicu za zube s kojom ćete izribati patike.

Također, važno je izvaditi pertle prije nego što krenete s čišćenjem. Slobodno koristite veće količine ove paste, ali ostavite manju količinu za pertle. Kada završite s ribanjem patika, pertle stavite u ostatak paste i pustite da stoji oko 45 minuta.

Nakon toga, pertle stavite u vrećicu za osjetljivu odjeću i perite u mašini kako bi vratile prvobitni izgled. Patike u potpunosti osušite na suncu ili u prozračnoj prostoriji, jer ih sušenje u sušilici može uništiti.