Jeste li vi među njima? Ove fraze sretni parovi izgovaraju svakodnevno

Psiholozi John Gottman i Julie Schwartz Gottman izdvojili su šest kategorija fraza koje najuspješniji parovi koriste u svojoj svakodnevnoj komunikaciji.

Zdrava veza ne znači da nikada nema svađa. Parovi mogu imati nesuglasice, a ipak biti na istoj strani. Kada dođe do sukoba, najsretniji i najuspješniji parovi koriste jezik “popravljanja i saradnje” i to je nešto što svako može naučiti da radi.

Psiholozi John Gottman i Julie Schwartz Gottman za CNBC izdvojili su kojih to šest kategorija fraza možete čuti u svakodnevnoj komunikaciji najsretnijih parova:

“Osjećam” – Psiholozi preporučuju da koristite ovo kada vam je potrebna pomoć da izrazite svoje emocije u ovom trenutku.
primjeri: “Osjećam da ostajem uplašen”, “To je povrijedilo moja osjećanja”, “Osjećam se krivim”, “Osjećam da me trenutno ne razumiješ”.

“Moram se smiriti”- Napominju da koristite ovo kada se počnete osjećati preplavljenim i/ili trebate trenutak da se saberete.
primjeri: “Treba mi tvoja podrška upravo sada”, “Samo me sada slušaj i pokušaj da razumiješ”, “Mogu li to poreći”, “Ovo mi je važno”.

“Žao mi je” – sretni parovi nemaju problem da kažu izvini kad shvate da su pogriješili

“Zaustavimo raspravu” – sretni parovi koriste ovo kada shvate da u datom trenutku ne mogu doći do zajedničkog rješenja.

primjeri: “Molim te, hajde da stanemo na neko vrijeme”, “Daj mi trenutak. Vratit ću se”, “Počnimo iznova”, “Hajde da se dogovorimo da se ovde ne slažemo”.

“Nađimo se na pola puta” – kada želite da shvatite razmišljanja svog partnera psiholozi preporučuju korištenje sljedećih fraza: “slažem se sa dijelom onoga što govoriš”, “Hajde da napravimo kompromis ovdje.”, “Mislim da tvoje gledište ima smisla”.

“Cijenim” – u svakodnevnom životu bitno je ne zaboraviti istaknuti one dobre stvari partnera i zahvaliti mu se na tome, a psiholozi navode sljedeće primjere: “Jedna stvar kojoj se divim kod tebe je…”, “Ovo nije tvoj problem, to je naš problem”, “Hvala ti za…” itd.