JOŠ NEMA POČINITELJA: MOSTARSKI ANTIFAŠISTI TRAŽE INFORMACIJE O ISTRAZI O UNIŠTENJU PARTIZANSKOG

Udruženje antifašista i boraca Narodno oslobodilačkog rata Mostar pozvalo je MUP Hercegovačko-neretvanske županije da upozna javnost s rezultatima istrage o devastaciji Partizanskog groblja u Mostaru.

„Danas se navršilo deset mjeseci od rušilačkog terorističkog čina na nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine – Partizansko spomen groblje u Mostaru. Još nema rezultata istrage. Još nema počinitelja. Nismo i ne možemo biti zadovoljni saopštenjem da je istraga u toku i da je tužiteljstvo formiralo predmet. To nas navodi na sumnju da u slučaju terorističkog čina na Partizansko spomen groblje postoje političke opstrukcije pa istraga namjerno tapka u mjestu, kao i prethodnih trideset godina“, navodi se u priopćenju.

Dodaje se kako „šutnja unosi nemir i stvara atmosferu nesigurnosti u gradu, tim više što su se u međuvremenu desili i drugi incidenti koji narušavaju odnose u gradu“.

„Ako uz sve ovo stavimo činjenicu da je juče, dan prije nego će se navršiti deset mjeseci od posljednjeg razaranja ovog spomenika, objavljeno da je Partizansko memorijalno groblje u Mostaru uvršteno među sedam najugroženijih baština 2023. u Europi onda je jasno da je sa ovom sramotom Mostara, ali i Bosne i Hercegovine, upoznata Europa, ali i cijeli svijet“, poručili su iz Udruženje antifašista i boraca Narodno oslobodilačkog rata Mostar.