Jovanović: Vlast kosovskim Srbima namijenila sudbinu Srba iz Hrvatske

Predsjednik Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović izjavio je danas da vlast namjerava da sa Srbima na sjeveru Kosova uradi ono što je Slobodan Milošević uradio sa Srbima u Hrvatskoj i Bosni, prenosi Radio Slobodna Evropa. “Srbi sa sjevera Kosova su danas više u pravu nego u julu kada ih je vlast izvela na barikade, pružila im podršku da bi danas, suočena sa činjenicom da gubi pravo da sedi na dve stolice odlučila da zbog značaja ‘evropske’ (stolice) sa Srbima na severu uradi ono što je Milošević uradio sa Srbima u Hrvatskoj i u Bosni”, rekao je Jovanović na skupu LDP-a u beogradskom Domu omladine.

Jovanović je odbacio kritike da je proglas “Preokret” izdaja i naveo da su uredbe predsjednika Srbije Borisa Tadića koje Tadićevi ministri ne žele da potpišu na sjednicama Vlade, nego ih potpisuju državni sekretari, mnogo više od onoga što je Tadić kritikovao kao nacionalnu izdaju u proglasu “Preokret”.

“A kako se zove uredba ispod stola u kojoj se kaže da je za sporove na Kosovu nadležan Vrhovni sud Kosova? A kako se zove uredba u kojoj se kaže uspostavlja se integrisani granični prelaz koji privremene institucije sa Kosova smatraju granicom a mi smatramo administrativnom linijom? Hoće nam biti lakše posle toga? Privremene institucije to smatraju svojom zastavom, a mi to smatramo krpom. One smatraju graničnim kamenom, a mi kamenom za kupus”, rekao je Jovanović.

Jovanović je istakao da “Preokret” ne znači priznavanje nezavisnosti Kosova, nego novi pogled na svijet i definisanje srpske države, a da priznavanje nezavisnosti Kosova, kao i gubitak srpskog suvereniteta na Kosovu, može da bude samo posljedica jedne politike.

(VisokoIN)