KABINET PREDSJEDNIKA RS Dodik: Uskoro odluka o prestanku kontakata s ambasadama SAD-a i Velike Britanije

U saopštenju iz Kabineta predsjednika RS se navodi da će kontakte obustaviti predstavnici vlasti u RS i predstavnici Srba na svim nivoima BiH, od Predsjedništva BiH, Vijeća ministara, Paralmentarne skupštine i svih drugih imenovanih od strane Srba zaposlenih u državnim institucijama

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, saopštio je da je na sastanku koalicije dogovoreno da se sačini informacija i donese odluka u Narodnoj skupštini Republike Srpske o prestanku kontakata s američkim i britanskim diplomatama i ambasadama u BiH.

“Već se formira tim koji će sačiniti sveobuhvatnu informaciju o antidejtonskom djelovanju američkih i britanskih diplomata i ambasada, kao i njihovom miješanju u unutrašnje stvari BiH”, navodi se u saopštenju iz Kabineta predsjednika Republike Srpske, prenose Nezavisne novine.

U saopštenju se navodi da Dejtonski sporazum nisu potpisale SAD ni Velika Britanija niti su oni ti koji bi mogli da tumače Dejtonski sporazum jer je to stvar strana potpisnica sporazuma i njegovih aneksa.

“Američke i britanske diplomate i ambasade sistematski ruše Ustav BiH i druge anekse, a pogotovo Aneks 10 o visokom predstavniku, permanentno, a pogotovo u posljednjem slučaju kada bez obavezne odluke Vijeća sigurnosti UN-a podržavaju privatno neimenovano lice za visokog predstavnika. Pored toga, ambasador SAD otvoreno podržava pozivanje na oružje muslimana u BiH solidarišući se s izjavom reisu-l-uleme Kavazovića o dizanju na oružje muslimana u BiH. To je za Srbe neprihvatljivo i sprečava bilo kakvu komunikaciju s nevedenim strukturama, jer takvo ponašanje je direktan udarac mogućem pomirenju u BiH”, navedeno je u saopštenju iz Kabineta predsjednika Republike Srpske.

U saopštenju se dalje navodi da će kontakte obustaviti predstavnici vlasti u Republici Srpskoji i predstavnici Srba na svim nivoima BiH, od Predsjedništva BiH, Vijeća ministara, Paralmentarne skupštine i svih drugih imenovanih od strane Srba zaposlenih u državnim institucijama.

“Vlada Republike Srpske će takvu odluku donijeti tokom iduće sedmice, a Narodna skupština na prvom redovnom zasjedanju, ukoliko se ne odluči da se organizuje vanredna sjednica Skupštine po ovom pitanju. Na ovo su nas prisilile američka i britanska strana, jer očigledno da pored svih dosadašnjih kršenja Dejtonskog sporazuma, a pogotovo Aneksa 4 i Aneksa 10, pripremaju još jednu prevaru i otimačinu u vezi s imovinom, koja nesumnjivo i bez dileme pripada Republici Srpskoj”, ističe se u saopštenju i dodaje da bilo kakvo preduzimanje mjera “navedenih neprijatelja srpskih interesa” koje se tiču imovine Republike Srpske dovešće do odluka koje će zaštiti njen suverenitet.