Kadetska reprezentacija promovira bh. nogomet na Evropskom prvenstvu

Kadetska nogometna U17 reprezentacija BiH odlazi na svoje prvo Evropsko prvenstvo, koje se igra u Azerbejdžanu, a nakon okupljanja i kraćih priprema u Trening centru NSBiH izabranici selektora Sakiba Malkočevića puni su optimizma, ali i opreza pred nastup na elitnom okupljanju najboljih kadeta Evrope.

“Moramo se prije svega zahvaliti ljudima iz Nogometnog saveza za uslove koje su nam pružili, a što se tiče atmosfere u timu ovo je super i bilo šta da drugo kažem bilo bi suvišno. Mi smo do sada u kvalifikacijama napravili odličan posao i ja sam sretan ostvarenim rezultatom. Imamo dobru ekipu i igrat ćemo sa najboljim kadetskim reprezentacijama Evrope, a to je ogroman uspjeh za naš savez i tim”, rekao je kapiten Jasmin Čeliković.

Njegovo mišljenje dijeli i “profi Zvezdaš” Stefan Kovač, koji je protekle sezone pokazao kvalitet, što su prepoznali selektor Malkočević, ali i njegovi u klubu.

“Pokušat ćemo da ostavimo što bolji utisak i opravdamo ovo što smo ostvarili, plasman na Evropsko prvenstvo. Imamo dobru ekipu, nikoga se ne plašimo, i to smo dokazali igranjem u ‘elitnom krugu’ protiv Italije, Ukrajine i Rusije, kada smo bili nadmoćni protiv njih i vjerujem da ćemo tako pokazati protiv Austrije, Ukrajine i Njemačke. Ovo mi je jedna od najljepših sezona u životu, potpisao sam prvi profesionalni ugovor sa Crvenom zvezdom, plasirao se na Evropsko prvenstvo, i ne može biti ništa ljepše za igrača u mojim godinama. Ovu sezonu ću proslaviti poslije Evropskog prvenstva, i nadam se da ćemo što duže ostati u Azerbejdžanu”, optimistično kazuje Kovač.

Jedan od odmjerenih u izjavama za medije Tomas Dadić nakon uspjeha u kvalifikacijama i analize protivnika sa kojima će igrati na Evropskom prvenstvu ne krije optimizam.

“Hvala svima koji su nam timski pomogli da ostvarimo sjajan rezultat. U grupi smo s Njemačkom za koju znamo da je apsolutni favorit prvenstva, a naš fokus je na Austriji. U dosadašnjem dijelu smo pokazali da ako dobro otvorimo kvalifikacije onda je sve moguće i vjerujem, kako smo pravi, da možemo napraviti veliki rezultat”, rekao nam je Tomas.

Danas će osamnaest “Zmajića” sa stručnim štabom sletjeti na internacionalni aerodrom “Heydar Aliyev” u Bakuu i priključiti se ostalim reprezentacijama koje će nastupiti na Evropskom prvenstvu, a prvu utakmicu igrat će u četvrtak, 5. maja sa reprezentacijom Austrije.