Kako izgleda seks nakon pedesete

Samci u pedesetima godina života, prema istraživanju, ne traže veze u kojima će se seks prakticirati povremeno, već njih čak 65 posto u seksu želi uživati dva do tri puta u sedmici, piše Huffingtonpost

Istraživanjem koje proveo portal za upoznavanje novih partnera, OurTime.com, otkriveno je da čak 97 posto osoba srednje životne dobi redoviti seks smatra vrlo bitnim dijelom veze. A samci u pedesetima godina života, prema istraživanju, ne traže veze u kojima će se seks prakticirati povremeno, već njih čak 65 posto u seksu želi uživati dva do tri puta u sedmici, piše Huffingtonpost.

No, nisu samci jedini koji redovno prakticiraju seks. Tako je doktor Pepper Schwartz u emisiji ‘The Today Show’ obznanio da vjenčani parovi ipak najčešće prakticiraju seks, a žene su te koje u njemu s godinama sve više uživaju.

Za one u srednjoj životnoj dobi i željom za češćim uživanju u seksu, zdravstveni problemi, poput srčanih bolesti i visokog krvnog pritiska, ne bi trebali biti prepreka, tvrde znanstvenici. Naime, nedavna istraživanja American Heart Associationa pokazala su da seks ne utječe negativno u kombinaciji s tim zdravstvenim problemima.

Tako American Heart Association tvrdi da seks minimalno povećava rizik od srčanog udara, no usprkos tome preporučuju se redovni pregledi kod liječnika. ‘Rizik od srčanog udara tokom seksa je dva do tri puta viši. Međutim, taj povećani rizik od srčanog udara tokom seksa manifestira se tek kod vrlo malog broja ljudi. Naime, seksualna aktivnost je u manje od manje od jedan posto slučajeva uzrok srčanom udaru’, kaže doktor Glenn Levine, voditelj istraživanja.

Ustvari, seks čak ponekad može kod muškaraca umanjiti rizik od srčanog udara te smanjiti krvni pritisak. A ne treba zaboraviti ni na ostale potencijalno dobre strane seksa, kao što su rješavanje stresa, smanjenje boli te poboljšanje imuniteta i zadnje, a ne manje važno – ljudi koji češće uživaju u seksu izgledaju mlađe. Stoga, vrijedi razmisliti o svim dobrim stranama seksa.

(VisokoIN)