Kako je Bakirov ambasador Senaid Memić završavao poslove: “E Jasmina, ima dole predmet za građevinsku dozvolu, već odavno stoji”

Senaidu Memiću, ambasadoru BiH u Maleziji, bi danas mogao biti određen jednomjesečni pritvor, nakon što je prekjučer uhapšen po nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Memić se tereti da je tokom mandata načelnika Ilidže od 2013. do polovine 2017. godine nezakonito izdao više dozvola u vezi gradnje objekata investitora Panamera, Malak group te parking Općine Ilidža koji je dat na korištenje UO Brajlović – saopštili su iz Tužilaštva KS navodeći da je osumnjičeni Memić predat u nadležnost Tužilaštva KS te će biti zadržan 24 sata.

Tri godine u Maleziji

Senaid Memić već tri godine obavlja dužnost ambasadora BiH u Maleziji. Općepoznate činjenice i dokazi o nelegalnoj gradnji za nadležno Tužilaštvo nisu bili interesantni u godinama kada je Memić suvereno vladao Ilidžom. Krivično djelo koje mu se stavlja na teret samo je mali djelić onoga što je radio na Ilidži kada je u pitanju nelegalna gradnja, piše portal Žurnal.

Upravo je pred kamerama ovog medija, Memić pokazao kako se to radi.

Prije nepune tri godine su novinari Žurnala snimali intervju sa Memićem. U toku razgovora javio se na telefonski poziv, potpuno svjestan da kamera i dalje snima.

– Pa đe si ti, dokle si stigo? Jesi ti predo sve papire već? Hajde ja ću se pobrinuti i da znaš javljaj se…

Nakon što je prekinuo prvi poziv, pozvao je službenicu Općine.

– E Jasmina, molim te, ima dole predmet za građevinsku dozvolu kod Ljilje, već odavno stoji. Pa bi trebalo vidjet šta ima i kako ima i da se to privodi kraju. Pa nije zapelo ništa nego vjerovatno uvijek jedan papir fali. Al molim te pogledaj jer ne mogu ljudi, već su sve završili, al ne mogu papire da završe. Već su završili i kupovinu, sve su završili i trebaju jedni drugima da regulišu a mi ih kočimo – rekao je načelnik općinskoj službenici a zatim se obratio ekipi Žurnala da sačekaju „samo sekundu“ pa će nastaviti intervju.

Tako je Memić, pred kamerom doslovno ilustrirao praksu „završavanja papira“ u Općini Ilidža. Bez ikakvog ustručavanja, potpuno ravnodušan što takav posao dogovara pred novinarima.

Bakirov ambasador

Njegov mandat na čelu Općine Ilidža obilježila je nelegalna gradnja.

Imao je samo jedno pravilo, koje je do kraja poštovao – svaki arapski, kuvajtski, bahreinski ili bilo koji drugi bogati „investitor“ može graditi šta god hoće na području Općine Ilidža. Vrlo lako dobije sve potrebne dozvole da podigne luksuzne stanove u vodozaštitnoj zoni, a ako poželi može to učiniti i na lokacijima nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine.

Nakon što je tako “dobro” vodio Općinu Ilidža, iz Šefik Džaferović, tada član Predsjedništva BiH memića predlaže sa ambasadora u Maleziji, na prijedlog predsjednika SDA Bakira Izetbegovića.